- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
7 sierpnia 2021, 11:16
Cześć, mam pytanie do osób zagłębionych w temat insulinoporności. Wynik HOMA 1,67. Internet raz mówi, że insulinoporność zaczyna się gdy HOMA >2 innym razem, że już powyzej 1 jest niedobrze. Wizyta u endo za 2 tygodnie, cieżko wysiedzieć do tego czasu.
Edytowany przez senorita_ 7 sierpnia 2021, 11:37
7 sierpnia 2021, 22:00
Nie wypowiem się odnośnie wyniku ale polecę Ci kanał na YouTube. Ogólnie tam prowadzący twierdzi, że dieta z niskim IG nie jest wcale taka super dla osób z IO. Podaje alternatywę. Myślę, że warto zajrzeć. A kanał to Bartek Szemraj. Tutaj przykładowy filmik o IO:
8 sierpnia 2021, 12:35
Niskie IG jest dobre na początek, żeby zacząć. Bo jakbyś nie mieszała produktów z niskim IG to zawsze bedzie niskie IG i niski ładunek. Przy większej już wiedzy można z powodzeniem robić całe dania, które będą miały niski ładunek glikemiczny choć część produktów będzie o wysokim IG, ale to już trzeba zgłebić wiedzę. Mi brakło cierpliwości i systematyczności. Ale pamietam taką jedną, główną zasadę: każdy posiłek powinien być zbilansowany i zawierać odpowiednią ilość węgli, tłuszczu i białka. Jeśli zjesz teoretycznie zakazane ciasto/cukierka/loda, ale zagryziesz to jakimiś migdałami (zdrowy tłuszcz) i jeszcze jakimś białkiem, to organizm nie dostanie AŻ TAK po tyłku insuliną (co nie znaczy że można próbowac oszukać system i jeść notorycznie słodycze zagryzając powyższym - ale można zminimalizować szkody takiego wyskoku raz na jakiś czas - to mam na myśli).Tak samo jest z owocami - lepiej nie jeść ich samych, typu banan jako przekaska, tylko już ten banan z czymś jeszcze. U mnie to było bardzo dobrze widoczne jak jeszcze zanim zaczęłam brać metforminę to miałam mega zjazdy po owocach i węglach ogólnie - po owsiance z bananem mogłam spać na siedząco tak pół godziny po posiłku. Jak włączyłam w to danie jeszcze wszelakie pestki dyni, słonecznika, migdały obok na talerzu itp, to już takich zjazdów nie było. Teraz zjazdów nie mam wcale od kiedy biorę leki. Generalnie unikaj węgli prostych najlepiej - chleb pszenny zamień na żytni na zakwasie, unikaj słodyczy - to oczywiste, w miarę możliwości pozamieniaj wszelakie produkty na razowe (makarony, ryże itp.). Wplataj gdzie się da, do wszelakich posiłków w ciagu dnia różne warzywa. Skupiaj się bardziej na zamienianiu tego co lubisz na zdrowsze zamienniki aniżeli na całkowitej eliminacji (jeśli jest taka możliwosć, bo nie zawsze się da). Wyników nie masz tragicznych - może coś się zaczyna dziać a może tylko kwestia jakiejś złej diety przed samym badaniem. Ale na pewno nie zaszkodzi przyjrzeć się diecie.
Edytowany przez Karolka_83 8 sierpnia 2021, 12:42
11 sierpnia 2021, 09:48
Dziewczyny bardzo dziękuję za cenne informacje, i za filmik - okazuje się, że nic jeszcze nie wiem o gospodarce cukrowej organizmu. I Karolka jak pisałaś - stawiam na warzywa, ktorych nie jadłam praktycznie. Od 3 dni sa bazą wiekszosći posiłkow. Cukier i białe pieczywo odstawione zupełnie. I będę się obserwować, czy czuję się lepiej. Dzieki raz jeszcze!