Temat: Czy można łączyć dwa rodzaje ryb w jednym posiłku?

Witam,

Mam w diecie rozpisaną rybę 155g.

W lodówce mam 70g łososia i 80g tuńczyka - czy mogę je łączyć w jedną porcję?
Czy są one źródłem tych samych białek?

Pozdrawiam,
Szymon

A co za różnica czy te białka będą identyczne czy nie całkiem? W posiłkach każdy niemal produkt zawiera jakieś biało i nic nie stoi na przeszkodzie by je spożywać razem.  Obie ryby są morskie i tłuste, mnie by nie przeszkadzało połączenie ich w jednym daniu :)

Fungi.terra napisał(a):

Annea17 napisał(a):

A co za różnica czy te białka będą identyczne czy nie całkiem? W posiłkach każdy niemal produkt zawiera jakieś biało i nic nie stoi na przeszkodzie by je spożywać razem.  Obie ryby są morskie i tłuste, mnie by nie przeszkadzało połączenie ich w jednym daniu :)

Tuńczyk to chuda rybka

Jesteś pewna?

Przeszukałam internet i znalazłam coś takiego :

wg. zawartości tłuszczu ryby dzielimy na :

Ryby chude: morszczuk, dorsz, tilapia, sandacz, sola, lin, szczupak, miruna, mintaj, panga, płastuga, flądra, leszcz, płoć,
Ryby średnio- tłuste: pstrąg, karp, turbot,
Ryby tłuste: halibut, łosoś, węgorz, tuńczyk, śledź, makrela, sardynka, szprot.


Tuńczyk należy do rodziny makreli, a te ostatnio można kupić na tackach i są zdecydowanie tłustymi rybami :)

Fungi.terra napisał(a):

Annea17 napisał(a):

A co za różnica czy te białka będą identyczne czy nie całkiem? W posiłkach każdy niemal produkt zawiera jakieś biało i nic nie stoi na przeszkodzie by je spożywać razem.  Obie ryby są morskie i tłuste, mnie by nie przeszkadzało połączenie ich w jednym daniu :)

Tuńczyk to chuda rybka

za to bogata w rtęć 🤪

Pasek wagi

No różnica jest - chyba że kupisz tuńczyka w oleju ;)

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.