Temat: Nowe przepisy w abonamencie

Czy i kiedy pojawia się nowe przepisy w diecie vitalii na słodycze? Przydałaby się jakaś dietetyczna drożdżówka :) bądź inne ciasta i ciasteczka, mało tego... 

Jest całkiem sporo ciastek owsianych, placuszków, batonów, do tego słodkie owsianki i "desery" - niektóre naprawdę są ultra-słodkie przez dodany miód - często go pomijałam;) ale faktycznie, takich prawdziwych ciast nie ma.

Pasek wagi

Z prawdziwych deserów są jedynie babeczki ala Gordon Ramsey i sernik. Myślę, że dałoby się zrobić drożdżówka w wersji light i inne ciasta, ale wolałabym aby zrobił to dietetyk, czulabym się pewniej wtedy, tym bardziej, że za dietę płacimy. 

Drogie Vitalijki! Z pomysłem na fit drożdżowe ciasto może być ciężko - bo przecież jego podstawą jest mąka, cukier, kruszonka u góry :) 

ALE podzielę się z Wami kilkoma przepisami, które przygotowuję dość często jeśli potrzeba jakiejś zdrowej słodkości :) 

Brownie z kaszy jaglanej

Kasza jaglana 100g, oliwa z oliwek 20g, jogurt naturalny 40g, kakao 30g, miód 60g, proszek do pieczenia 5g, banany - 2 szt. (koniecznie z ciemniejącą skórką). 

Ugotowaną kaszę blendujemy z innymi składnikami i pieczemy przez 30 - 40 minut w 170*C z termoobiegiem.

Ciasto chia

Dół: Płatki owsiane 110g, Migdały 50g, Oliwa z oliwek 15ml - Blendujemy ze sobą i układamy na blasze. Dociskamy. 

Środek: Jogurt naturalny 600g, Mleko 300ml, Nasiona chia 100g, Żelatyna 20g, Miód 50g-80g (w zależności od upodobań) Żelatynę przygotowujemy w niewielkiej ilości wody i dodajemy gęstniejącą do masy przygotowanej z pozostałych składników. Wylewamy na Dół.

Góra: Wiśnie 400g (mogą być świeże lub mrożone), Żelatyna 10g, Erytrytol (dodaję do smaku) - Wiśnie rozdrobnić, wymieszać ze słodziłem i odpowiednio przygotowaną żelatyną. Wylewamy na stężały Środek.

Zapiekane jabłka z serniczkiem:

4 jabłka, kasza jaglana 50g, jogurt 100g, ser twarogowy 150g, cukier waniliowy/erytrytol+aromat waniliowy 4g, rodzynki 60g. 

Jabłka umyj, odkrój górną część i dolną wydrąż. Z ugotowanej kaszy jaglanej twarogu, jogurtu, cukru/erytrytolu przygotuj masę - wymieszaj/zblenduj. Do masy dodaj rodzynki. Wypełnij jabłka masą i włóż do nagrzanego piekarnika z termoobiegiem 160*C i piecz przez 15- 20 minut.

Przypominam Wam także przepisy na moje autorskie batoniki: http://vitalia.pl/artykul10396_Jesli-batony-musli-to-tylko-domowe-autorskie-przepisy.html

Jeśli jest jakieś ciasto, na które macie ochotę a ciężko znaleźć wersję fit to pamiętajcie o tym, że:

1) cukier możecie zastąpić erytrytolem,

2) możecie dodać trochę mniej cukru, albo posiłkować się słodkością z owoców zamiast dodanego cukru białego,

3) lepiej też wykorzystać mąkę z pełnego przemiału zamiast oczyszczonej białej. 

paulinak579 napisał(a):

Drogie Vitalijki! Z pomysłem na fit drożdżowe ciasto może być ciężko - bo przecież jego podstawą jest mąka, cukier, kruszonka u góry :) ALE podzielę się z Wami kilkoma przepisami, które przygotowuję dość często jeśli potrzeba jakiejś zdrowej słodkości :) Brownie z kaszy jaglanejKasza jaglana 100g, oliwa z oliwek 20g, jogurt naturalny 40g, kakao 30g, miód 60g, proszek do pieczenia 5g, banany - 2 szt. (koniecznie z ciemniejącą skórką). Ugotowaną kaszę blendujemy z innymi składnikami i pieczemy przez 30 - 40 minut w 170*C z termoobiegiem.Ciasto chiaDół: Płatki owsiane 110g, Migdały 50g, Oliwa z oliwek 15ml - Blendujemy ze sobą i układamy na blasze. Dociskamy. Środek: Jogurt naturalny 600g, Mleko 300ml, Nasiona chia 100g, Żelatyna 20g, Miód 50g-80g (w zależności od upodobań) Żelatynę przygotowujemy w niewielkiej ilości wody i dodajemy gęstniejącą do masy przygotowanej z pozostałych składników. Wylewamy na Dół.Góra: Wiśnie 400g (mogą być świeże lub mrożone), Żelatyna 10g, Erytrytol (dodaję do smaku) - Wiśnie rozdrobnić, wymieszać ze słodziłem i odpowiednio przygotowaną żelatyną. Wylewamy na stężały Środek.Zapiekane jabłka z serniczkiem:4 jabłka, kasza jaglana 50g, jogurt 100g, ser twarogowy 150g, cukier waniliowy/erytrytol+aromat waniliowy 4g, rodzynki 60g. Jabłka umyj, odkrój górną część i dolną wydrąż. Z ugotowanej kaszy jaglanej twarogu, jogurtu, cukru/erytrytolu przygotuj masę - wymieszaj/zblenduj. Do masy dodaj rodzynki. Wypełnij jabłka masą i włóż do nagrzanego piekarnika z termoobiegiem 160*C i piecz przez 15- 20 minut.Przypominam Wam także przepisy na moje autorskie batoniki: http://vitalia.pl/artykul10396_Jesli-batony-musli-... Jeśli jest jakieś ciasto, na które macie ochotę a ciężko znaleźć wersję fit to pamiętajcie o tym, że:1) cukier możecie zastąpić erytrytolem,2) możecie dodać trochę mniej cukru, albo posiłkować się słodkością z owoców zamiast dodanego cukru białego,3) lepiej też wykorzystać mąkę z pełnego przemiału zamiast oczyszczonej białej. 

Ile kcal ma takie jabłko z serniczkiem??

misbobo napisał(a):

Z prawdziwych deserów są jedynie babeczki ala Gordon Ramsey i sernik. Myślę, że dałoby się zrobić drożdżówka w wersji light i inne ciasta, ale wolałabym aby zrobił to dietetyk, czulabym się pewniej wtedy, tym bardziej, że za dietę płacimy. 

czy moge prosic o wrzucenie tu przepisu na babeczki i sernik - nie znalazlam ani w deserach ani w przepisach gwiazd

Jedno takie jabłko (w zależności od wielkości - przyjęłam standard 180g na jabłko) to ok. 230 kcal. 

A tak wyglądała moja porcja :) 

Jeśli chodzi o babeczki polecam bananowe:

Babeczki bananowe

  • 2 dojrzałe banany
  • 1 łyżka erytrytol/ cukier 
  • 1 jajko L
  • 200 g mąki graham
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka cynamonu
  • 50 ml oleju rzepakowego

Wszystkie składniki zagnieść razem. Przełożyć do foremek i piec ok. 15-20 minut w 200*C.

Do takiej bazy można dodać np. pokrojone w kostkę jabłko, a latem zawsze dodaję truskawki - sprawi, że babeczki będą dość mokre, obniży też kaloryczność dania.

Można też dorzucić suszone owoce, np. rodzynki i żurawinę, czy orzechy ale takie dodatki już zwiększą kaloryczność babeczki.

Co do serników to bardzo lubię przygotowywać ten:

Sernik pieczony

  • 400g sera twarogowego półtłustego,
  • 150g jogurtu naturalnego 3%,
  • 150g jogurtu greckiego,
  • 4 jajka L,
  • 80g erytrytolu/cukru,
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru.

Ser zmiksuj z żółtkami i jogurtami, dodaj budyń i cukier/erytrytol. Białka ubij na sztywno i wmieszaj łopatką do masy serowej. Piecz ok. 40 minut w 180*C.

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.