Temat: Bułki

Cześć!

Byłam wczoraj na weselu i próbowałam pysznych bułeczek, a teraz szukam przepisu. Z racji tego, że google nie zna odpowiedzi, pytam was :D 

To były małe bułeczki, jasne, z góry troszkę przypruszone mąką. W środku były bardzo zbite, ale rozpuszczały się w ustach. Lekko twarde. A smak... Obłędny! Były słodkie, takie jakby z cukrem, ale nie ta słodycz była ledwo wyczuwalna. 

Ktokolwiek widział - ktokolwiek wie

makaroniki?

Pasek wagi

cynamonowy44 napisał(a):

makaroniki?
gdzie makaroniki? :D moze jakies drożdżowe te buleczki byly?

stawiam na bulki maslane albo jakieś drożdżowe :) 

zakrecona.monia napisał(a):

stawiam na bulki maslane albo jakieś drożdżowe :) 

Właśnie nie, były zbyt zbite w środku

Sprawdź sobie stronę lokalu, w którym było wesele - może mają je w menu i jest o nich coś więcej napisane.

dzem_ze_swini napisał(a):

cynamonowy44 napisał(a):

makaroniki?
gdzie makaroniki? :D moze jakies drożdżowe te buleczki byly?

pierwsze skojarzenie z twardą bułeczką. Ludzie czasem dziwnie opisują rzeczy, a my je odbieramy też dziwnie(smiech) Dlatego każde skojarzenie się liczy :) 

a może warto zapytać młodych, może oni zapytają skąd był catering, lub kto robił w knajpie?

Ja w sumie tak szukałam sałatki i na marnę... jedyna sałatka, która mi smakowała w życiu.

Pasek wagi

Amoniaczki/amerykanki?

Pasek wagi

Bez dotarcia do kucharza masz małe szanse ;) rozpływające się w ustach a jednocześnie zwarte mogą być także drożdżowe- pod tym określeniem jest cała gama konsystencji ciasta.

liandra ma rację. Równie dobrze może to być mało słodka beza, albo jakiś biszkopt, te też są zbite i rozpływają się w ustach 

Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.