Temat: Olej kokosowy a masło

Hej, dziewczyny.
Zastanawiam się, czy mogę masło zastąpić olejem kokosowym w sosie? Skończyło mi się właśnie, a jestem trochę na odludziu i nie mam jak kupić.

Nie wiem jaki robisz sos, ale tłuszcz to tłuszcz. 

PrzyszlaZona napisał(a):

Nie wiem jaki robisz sos, ale tłuszcz to tłuszcz. 

Dziękuję :)
Robię zwyczajną zasmażkę.

m4432 napisał(a):

PrzyszlaZona napisał(a):

Nie wiem jaki robisz sos, ale tłuszcz to tłuszcz. 
Dziękuję :)Robię zwyczajną zasmażkę.
myślałam, że nikt już tego nie jada :P ale to olej kokosowy zachowa się tak samo ;)

mozesz, tylko moze smakowac inaczej 

Pasek wagi

Dziękuję jeszcze raz bardzo :)

w smaku na pewno inny- wiadomo- masło to masło :) ale olej kokosowy może być substytutem, na pewno zasmażka z niego wyjdzie.

Ze względu na podobny stan skupienia w tych samych temperaturach oleju kokosowego w stosunku do masła do sosów można go stosować

Olej kokosowy jest całkiem smaczny więc powinno być ok również pod tym kątem ;)

Każdą potrawę jaką zastąpisz olejem kokosowym bezzapachowym będzie smakowała tak samo. Od kilku lat stosuje olej kokosowy bezzapachowy i zapachowy, to już raczej kwestia gustu czy lubi się zapach kokosa czy nie. I wiadomo nierafinowany zapachowy extra virgin jest milion razy lepszy od rafinowanego bezzapachowego takiego jaki nam wciskają za grosze w każdym supermarkecie. Ja używam z firm NatVita i BiQOIL. 

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.