Temat: Ser- formaggio dolce

Hej, 

wiecie co to za ser i co mogę z niego zrobić?

Na nim jest coś takiego, co wygląda jak wosk, to się ściąga.

Jest to bundz, czyli biały ser ze słodkiego mleka ściętego podpuszczką. Może być dodatkowo parzony aby nabrał konsystencji bardziej jak mozzarella, przy czym parzenie nie ma wpływu na smak. Możesz używać do kanapek, do sałatek, na ostro, na słodko.... 

Armara napisał(a):

Jest to bundz, czyli biały ser ze słodkiego mleka ściętego podpuszczką. Może być dodatkowo parzony aby nabrał konsystencji bardziej jak mozzarella, przy czym parzenie nie ma wpływu na smak. Możesz używać do kanapek, do sałatek, na ostro, na słodko.... 
dzięki :)

Ser jest określany słowem "dolce" (słodki) nie dlatego, że jest ze słodkiego mleka. Znaczy tyle, że jest łagodny w smaku, nie jest pikantny, nie kwaskowaty, nie jakiś wyrazisty, zazwyczaj krócej dojrzewający.

Ser ma w skladzie koagulant czyli podpuszczke. Takie sery sa zawsze robione ze slodkiego czyli nie ukwaszonego mleka. Poniewaz bakterie odpowiedzialne za kwaszenie gryza sie z podpuszczka.

No ok, ale we Włoszech jest podział na sery dolce i piccante (np. Provolone) i chodzi o to, o czym napisałam wyżej, a nie o to, że mleko było słodkie

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.