- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
28 stycznia 2016, 10:03
Próbowałam już trzy przepisy. Chleb wychodzi za twardy i za bardzo zbity. Taki mega cięzki.Co robię nie tak ? Chleb robię na drożdzach świeżych ... z mąki żytniej razowej 2000 lub z zytniej i do tego gryczanej... próbowałam tez z mąką chlebową .. i nic.. ciągle to samo...
28 stycznia 2016, 11:54
Piszesz że nie rośnie. Dodajesz trochę cukru? Bez tego drożdże nie zaczną pracować.
28 stycznia 2016, 12:35
do zytniej maki powinno sie robic zakwas. Bo drozde wola jesc cukry np z maki pszennej niz skrobię z zytniej
28 stycznia 2016, 12:58
To normalne, mąka żytnia 2000 w życiu nie wyrośnie na drożdżach, tak jak mówiły poprzedniczki należy zrobić zakwas. Na drożdżach spokojnie wyrosną chleby z mąki pszennej lub orkiszowej pełnoziarnistej :)
28 stycznia 2016, 14:09
To normalne, mąka żytnia 2000 w życiu nie wyrośnie na drożdżach, tak jak mówiły poprzedniczki należy zrobić zakwas. Na drożdżach spokojnie wyrosną chleby z mąki pszennej lub orkiszowej pełnoziarnistej :)
Również się z tym zgadzam. Jeśli chcesz na drożdżach, spróbuj z pełnoziarnistej pszennej lub orkiszowej.
Hmm... chociaż jeśli próbowałaś z mąki chlebowej i też Ci nie wychodzi, przychodzą mi do głowy dwie rzeczy:
1) więcej wody - może robisz za twarde ciasto, ciężko wyrasta, wychodzi właśnie zbity i ciężki chleb
2) może wodę masz za ciepłą, zaparzasz drożdże i przez to nie wyrasta...
Jeszcze jedno: czy po wyrośnięciu, kiedy już wkładasz do foremki/koszyka, zostawiasz jeszcze raz do podrośnięcia? Niby oczywiste, ale spotkałam się i z tym, że ktoś od razu wtedy wsadzał do piekarnika... Wtedy nie ma szans, by nie był zbity.
Edytowany przez JestMnieZaDuzo 28 stycznia 2016, 14:17
28 stycznia 2016, 19:57
ja robię na drożdżach ale łącze szklankę mąki typ 500 i dwie szklanki pełnoziarnistej. Tyle że zanim zrobię to mąki grzeje w misce na kaloryferze. Za pierwszym razem tego nie zrobiłam i nie urósł. Choc drożdże były świerże i mi urosły.
31 stycznia 2016, 12:51
nie wiem czy tutaj zajrzysz jeszcze, ale opowiem Ci moja historię
przepis bazowy to ten: https://smakowitychleb.pl/szybki-chleb-domowy/
i teraz moja historia:
jak chce większe dziury w chlebie to dodaje więcej wody - to juz na oko
NIGDY nie dodaje więcej maki
nie nacinam chleba bo mi opadal :(
dodaje okolo 2 lyzki otrębów i różne nasiona bez odejmowania mąki czy dodawania wody
mam za sobą mieszanie mąki; jak zamieniam na pszenną typ 2000 to np. szklanka za szklankę. Tak samo z maka 3 zboża.
problem jest z maka zytnia. Jak dalam 50g to powiedzmy ze wyszlo, ale Ale jak raz dalam mąkę żytnią pól na pól z pszenną wyszlo bloto i chleb do kosza ;(
Aha i maka. Wychodzi mi chleb na mace lubella oraz na mace z lidla. Na mace z biedronki nigdy mi nic nie wyszlo.
daj znac co dalej działasz :)
4 lutego 2016, 10:26
przeciez ciasto z mąki żytniej nie wyrosnie na drożdzach...
Do drożdzowego ciasta - mąka pszenna (lub orkiszowa)
5 lutego 2016, 09:44
Dodaj lżejszej mąki (450), najlepiej na początku pół na pół wymieszaj z tą 2000. Im cięższa mąka, z grubszego przemiału, tym chleb jest twardszy i gorzej wyrasta.