Temat: Nie wychodzi mi chleb :(

Próbowałam już trzy przepisy. Chleb wychodzi za twardy i za bardzo zbity. Taki mega cięzki.Co robię nie tak ? Chleb robię na drożdzach świeżych ... z mąki żytniej razowej 2000 lub z zytniej i do tego gryczanej... próbowałam tez z mąką chlebową .. i nic.. ciągle to samo...

Pasek wagi

Piszesz że nie rośnie. Dodajesz trochę cukru? Bez tego drożdże nie zaczną pracować.

Pasek wagi

do zytniej maki powinno sie robic zakwas. Bo drozde wola jesc cukry np z maki pszennej niz skrobię z zytniej 

To normalne, mąka żytnia 2000 w życiu nie wyrośnie na drożdżach, tak jak mówiły poprzedniczki należy zrobić zakwas. Na drożdżach spokojnie wyrosną chleby z mąki pszennej lub orkiszowej pełnoziarnistej :)

Pasek wagi

marvolo3 napisał(a):

To normalne, mąka żytnia 2000 w życiu nie wyrośnie na drożdżach, tak jak mówiły poprzedniczki należy zrobić zakwas. Na drożdżach spokojnie wyrosną chleby z mąki pszennej lub orkiszowej pełnoziarnistej :)

Również się z tym zgadzam. Jeśli chcesz na drożdżach, spróbuj z pełnoziarnistej pszennej lub orkiszowej. 

Hmm... chociaż jeśli próbowałaś z mąki chlebowej i też Ci nie wychodzi, przychodzą mi do głowy dwie rzeczy:

1) więcej wody - może robisz za twarde ciasto, ciężko wyrasta, wychodzi właśnie zbity i ciężki chleb

2) może wodę masz za ciepłą, zaparzasz drożdże i przez to nie wyrasta...

Jeszcze jedno: czy po wyrośnięciu, kiedy już wkładasz do foremki/koszyka, zostawiasz jeszcze raz do podrośnięcia? Niby oczywiste, ale spotkałam się i z tym, że ktoś od razu wtedy wsadzał do piekarnika... Wtedy nie ma szans, by nie był zbity.

ja robię na drożdżach ale łącze szklankę mąki typ 500 i dwie szklanki pełnoziarnistej. Tyle że zanim zrobię to mąki grzeje w misce na kaloryferze. Za pierwszym razem tego nie zrobiłam i nie urósł. Choc drożdże były świerże i mi urosły.

nie wiem czy tutaj zajrzysz jeszcze, ale opowiem Ci moja historię

przepis bazowy to ten: https://smakowitychleb.pl/szybki-chleb-domowy/

i teraz moja historia:

jak chce większe dziury w chlebie to dodaje więcej wody - to juz na oko

NIGDY nie dodaje więcej maki

nie nacinam chleba bo mi opadal :(

dodaje okolo 2 lyzki otrębów i różne nasiona bez odejmowania mąki czy dodawania wody

mam za sobą mieszanie mąki; jak zamieniam na pszenną typ 2000 to np. szklanka za szklankę. Tak samo z maka 3 zboża.

problem jest z maka zytnia. Jak dalam 50g to powiedzmy ze wyszlo, ale Ale jak raz dalam mąkę żytnią pól na pól z pszenną wyszlo bloto i chleb do kosza ;(

Aha i maka. Wychodzi mi chleb na mace lubella oraz na mace z lidla. Na mace z biedronki nigdy mi nic nie wyszlo.

daj znac co dalej działasz :)

przeciez ciasto z mąki żytniej nie wyrosnie na drożdzach... 

Do drożdzowego ciasta - mąka pszenna (lub orkiszowa)

Dodaj lżejszej mąki (450), najlepiej na początku pół na pół wymieszaj z tą 2000. Im cięższa mąka, z grubszego przemiału, tym chleb jest twardszy i gorzej wyrasta.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.