Temat: sos na bazie jogurtu

Czy Wam tez wychodzi kwasny sos jak robicie go na bazie jogurtu greckiego badz naturalnego?Nie wiem czy to normalne. Jesli tak macie jakis sposob,zeby zniwelowac ten kwasny smak?

Mnie też właśnie - najgorzej zawsze czosnkowy. Mega kwaśny ;/ Moja teściowa ratuje to zawsze dodając majonezu. 

ja wlasnie slyszalam,zeby dodac cukier,ale wolalabym inny sposob

Ja używam do sosów jogurtu greckiego z biedronki (bodajże Talonis), nigdy nie wyszedł mi kwaśny sos

Pasek wagi

Z sosów robię tylko sos czosnkowy i nie wychodzi mi kwaśny a cukru nie dodaję. Może to zależy od jogurtu (producenta)? Albo może tylko mi się tak wydaje ;) Ale do tej pory nikt się nie skarżył :)

Ale... jogurt naturalny przecież jest kwaśny. Ja też mieszam z majonezem, wychodzi super.

Pasek wagi

Ale jak się doda zioła i przyprawy to tą kwasowość można zniwelować. A majonezu nie cierpię. Jak dla mnie okropnie śmierdzi i jest wyczuwalny wszędzie nawet jeśli się go doda odrobinę. No ale ja mam skrzywienie na punkcie majonezu ;)

Spróbuj z jogurtem naturalnym z firmy Danone. Nie ma kwaśnego posmaku, mnie zawsze wychodzi niezły. Chyba że dodam starte kiszone ogórki, wówczas siłą rzeczy ..... (mowa o sosie czosnkowym). Ewentualnie zawsze można dodać łyżkę majonezu, ale to już nie będzie wersja "light".

Pasek wagi

Wydaje mi się, że to kwestia jogurtu, znalazłam dwa dobre i sosy są pyszne, również do owoców. Inne niestety mi nie podeszły mimo ceny :P

TajemniczaHistoria napisał(a):

Spróbuj z jogurtem naturalnym z firmy Danone.

Ja gustuję w Bakomie. Dobre, polskie i co dla mnie ważne, bez mleka w proszku.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.