Temat: Przepisy na mintaja

Ostatnio zakupiłam w biedrze kostki mrożone z mintaja. Kupiłam - i tak naprawdę nie wiem, ja się do nich zabrać...... Kojarzę, tylko w panierce smażone - ale z oczywistych względów, wolałbym tej wersji uniknąć.

Zaproponujcie jakieś fajne przepisy obiadowe z takiej kostki. Może być na patelnię, piekarnik, parę... I jakie dodatki do mintaja? Jakie przyprawy ? 

Oczywiście im mniej pracochłonne, tym lepiej :)

raczej tradycyjnie jak każdą rybę można, pozawijać w folę aluminiową i do piekarnika na jakieś 180-190 stopni

a do środka dodać czosnek, sól, pieprz, masło (choć ja ostatnio nie dodaję, ale bez może przywierać do folii) i cytrynę można dać też w plastrach do pieczenia, albo skropić już tuż przed jedzeniem

Te kostki są glazurowane? Bo jeśli tak, i tej glazury jest dużo, to po pieczeniu możesz mieć jedną wielką breję zamiast ryby.

Pasek wagi

Ja robię ze szpinakiem. Smażę na oliwie, rozdzielam mintaja na kawałki, do niego dodaję siekany szpinak, oliwki, suszone pomidory. Można jeść z ryżem, kaszą, makaronem, ziemniakami, czym tam się chce.

na przyszlosc to nie polecam kostek bo sa najgorsze jakosciowo jesli chodzi o ryby,duzo wody i po odmrozeniu prawie nic nie zostaje.Ale do tematu,ja morozone rybki poprostu odmrazam,posypuje przyprawami,i zawijam w folie i do piekarnika.Pozniej w razie potrzeby mozesz zrobic jakis sos i polac rybke etc. A wg.mnie kostki sa najlepsze do robienia pulpetow rybnych/paluszkow.Rozmrazasz mielisz/siekasz dodajesz przyprawy jajko i moga byc nawet warzywa i lepisz z tego kotleciki czy co tam uwazasz.mozesz obtoczyc w czyms i usmazyc badz upiec

jeśli chodzi o dietetyczny pomysł na rybę to polecam upiec ja w naczyniu żaroodpornym  w piekarniku wcześniej rybę na smarować musztarda chrzanowa - pycha. Jeśli chodź o biedronke faktycznie ryby mają takie sobie, wypróbowaliśmy w domu świeżego dorsza bałtyckiego z selgrossa i różnica ogromną zarówno w smaku jak i przygotowaniu (nie było glazury)

Pasek wagi

To są takie "bezglalzurowe" w folii zgrzewanej - mam nadzieję, że papka nie wyjdzie. NIGDY bym nie kupiła takich na wagę !

jak są bez glazury to powinno wyjść ok :)

Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.