- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
24 września 2015, 20:40
Pomyliłam się i położyłam śliwki na cieście skórką do góry, zamiast do dołu :(
Czy przez to ciasto nie wyjdzie, czy to nie ma znaczenia, którą stroną się kładzie?
Proszę o poważne odpowiedzi, jestem adeptką cukiernictwa, nie znam się :P
24 września 2015, 20:42
Sok może wsiąknąć w ciasto i większe prawdopodobieństwo zakalca. Ale spoko, zakalce też mogą być smaczne
24 września 2015, 21:05
Ja tak raz zrobiłam ze śliwkami, że w ogóle je obrałam ze skórki i położyłam. Nic nie urosło, a w dodatku śliwki opadły na samo dno, więc wyszedł placek typu ,,pikowiec" :D
24 września 2015, 21:33
WYSZŁO! :D ani nie przypalone, ani nie niedopieczone, jestem w szoku, przeca ze mnie prawdziwa Ch**owa Pani Domu, a tu taka niespodzianka! :D
24 września 2015, 21:41
Ja tak raz zrobiłam ze śliwkami, że w ogóle je obrałam ze skórki i położyłam. Nic nie urosło, a w dodatku śliwki opadły na samo dno, więc wyszedł placek typu ,,pikowiec" :D
Jeżeli robiłaś ciasto drożdżowe to następnym razem spróbuj dodać więcej drożdży niż masz podane w przepisie. Powinno pomóc :)
24 września 2015, 23:46
to było bez drożdży :) W cieście były - jajka, olej, cukier, mąka, proszek do pieczenia, trochę wody :)
24 września 2015, 23:47
ale dzięki i do drożdżowego ciasta zapamiętam :)
24 września 2015, 23:49
aa podam fajny sposób, jeśli komuś ciasto śliwkowe opada - wylewam na blaszkę połowę masy, kładę śliwki, zapiekam przed 15 min w 180 st., wyjmuję, zalewam resztą masy i znów kładę śliwki i piekę 30 min :) Jest upieczone i jednocześnie ma więcejowoców, niż jakby je kłaść tylko na górę :) I nawet śliwki ułożone skórką do góry nie zepsuły roboty! :D
Edytowany przez 24 września 2015, 23:50