Temat: ciasto śliwkowe a kładzenie śliwek - czy ma znaczenie którą stroną?

Pomyliłam się i położyłam śliwki na cieście skórką do góry, zamiast do dołu :(

Czy  przez to ciasto nie wyjdzie, czy to nie ma znaczenia, którą stroną się kładzie?

Proszę o poważne odpowiedzi, jestem adeptką cukiernictwa, nie znam się :P

Sok może wsiąknąć w ciasto i większe prawdopodobieństwo zakalca. Ale spoko, zakalce też mogą być smaczne ;)

Pasek wagi

Ja tak raz zrobiłam ze śliwkami, że w ogóle je obrałam ze skórki i położyłam. Nic nie urosło, a w dodatku śliwki opadły na samo dno, więc wyszedł placek typu ,,pikowiec" :D

ja tam też kładłam skórka do góry i super wyszło ;)

WYSZŁO! :D ani nie przypalone, ani nie niedopieczone, jestem w szoku, przeca ze mnie prawdziwa Ch**owa Pani Domu, a tu taka niespodzianka! :D

Zihna napisał(a):

Ja tak raz zrobiłam ze śliwkami, że w ogóle je obrałam ze skórki i położyłam. Nic nie urosło, a w dodatku śliwki opadły na samo dno, więc wyszedł placek typu ,,pikowiec" :D

Jeżeli robiłaś ciasto drożdżowe to następnym razem spróbuj dodać więcej drożdży niż masz podane w przepisie. Powinno pomóc :)

to było bez drożdży :) W cieście były - jajka, olej, cukier, mąka, proszek do pieczenia, trochę wody :)

ale dzięki i do drożdżowego ciasta zapamiętam :)

aa podam fajny sposób, jeśli komuś ciasto śliwkowe opada - wylewam na blaszkę połowę masy, kładę śliwki, zapiekam przed 15 min w 180 st., wyjmuję, zalewam resztą masy i znów kładę śliwki i piekę 30 min :) Jest upieczone i jednocześnie ma więcejowoców, niż jakby je kłaść tylko na górę :) I nawet śliwki ułożone skórką do góry nie zepsuły roboty! :D

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.