- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
25 czerwca 2015, 16:21
Czy ciasto (na chleb) mozna pozostawic dluzej do wyrosniecia? Chodzi mi o to czy jesli jest w przepisie ze zostawic nalezy na 50min to czy jesli zostawie na 3h to chleb bedzie dobry?
Glupie pytanie ale z chlebem tpo tak roznie bywa ze juz sama nei wiem. Chleb jest na drozdzach.
25 czerwca 2015, 16:23
Nie wiem dokładnie ale moja babcia zawsze mówi, że istnieje coś takiego jak "przerośnięcie" :) ale czym to dokładnie skutkuje to nie wiem :P
25 czerwca 2015, 16:24
Po godzinie już będzie wyrosniety, a potem będzie opadać. I już potem nie wyrośnie.
27 czerwca 2015, 00:30
Można zostawić ciasto drożdżowe na nieco dłuższy czas, ale trzy godziny to jest zbyt dużo. Przerośnięcie ciasta, o którym była mowa powoduje, że po upieczeniu będzie zakalec. Ciasto ma odpoczywać tyle, ile musi, nie więcej.
28 czerwca 2015, 11:35
Jeśli ciasto jest na drożdżach to nie za bardzo można je zostawić na dłużej. Maksymalnie już te 2h, zazwyczaj 1,5h. Jeśli na zakwasie to może długo stać ;)