Temat: czy mozna ciasto zostawic na dluzej?

Czy ciasto (na chleb) mozna pozostawic dluzej do wyrosniecia? Chodzi mi o to czy jesli jest w przepisie ze zostawic nalezy na 50min to czy jesli zostawie na 3h to chleb bedzie dobry?

Glupie pytanie ale z chlebem tpo tak roznie bywa ze juz sama nei wiem. Chleb jest na drozdzach.

Pasek wagi

Nie wiem dokładnie ale moja babcia zawsze mówi, że istnieje coś takiego jak "przerośnięcie" :) ale czym to dokładnie skutkuje to nie wiem :P

Po godzinie już będzie wyrosniety,  a potem będzie opadać. I już potem nie wyrośnie. 

aha czyli musze teraz upic bo jak opadnie to bedzie maly

dzieki

Pasek wagi

a z jakiego przepisu korzystasz?

Można zostawić ciasto drożdżowe na nieco dłuższy czas, ale trzy godziny to jest zbyt dużo. Przerośnięcie ciasta, o którym była mowa powoduje, że po upieczeniu będzie zakalec. Ciasto ma odpoczywać tyle, ile musi, nie więcej.

Jeśli ciasto jest na drożdżach to nie za bardzo można je zostawić na dłużej. Maksymalnie już te 2h, zazwyczaj 1,5h. Jeśli na zakwasie to może długo stać ;)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.