- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
21 marca 2015, 09:09
Znalazlam rozne przepisy na ciasto drozdzowe, niektore sa z jajkmi nietore bez. Czy ciasto drozdzowe bez jajek rozni sie z smaku od tych ciast z jajkami?
Przykladowe przepisy:
ten przepis jest dietetyczny, ale ciasto wyszlo piekne (zdjecie z bloga):
2 szklanki mąki
1 szklanka pełnego mleka
1 opakowanie suszonych drożdży (7 g)
1/2 szklanki cukru
malutka szczypta soli
Myslicie, ze takie bedzie bardzo roznilo sie w smaku od tradycyjnej babki drozdzowej?
21 marca 2015, 09:44
Nie odpowiem na Twoje pytanie, ale polecam kanal Anny Em. Dziewczyna lubi bawic sie w miare zdrowe wypieki
21 marca 2015, 09:45
Z tego co wiem to z jajkami (żółtkami dokładnie) robi się własnie słodkie ciasta, a bez takie ciasto jak na pizzę. Według mnie to ciasto będzie bardzo suche, bo nie ma tu nawet grama oleju czy masła. Jedna starsza pani, którą znałam zawsze mówiła, że im więcej żółtek w cieście drożdżowym tym lepsze wyjdzie.
A tak w ogóle - z której strony to ciasto jest detetyczne ? :)
21 marca 2015, 10:00
jajka w cieście/ potrawach pełnia funkcję "kleju", żółtka emulguja tzn. że wiążą ze sobą składniki. NIe wiem czy wyjdzie bez jajaek bo ja zawsze robiłam ciasto z jajkami