Temat: Ciasto drozdzowe z jajkami czy bez

Znalazlam rozne przepisy na ciasto drozdzowe, niektore sa z jajkmi nietore bez. Czy ciasto drozdzowe bez jajek rozni sie z smaku od tych ciast z jajkami? 

Przykladowe przepisy:

ten przepis jest dietetyczny, ale ciasto wyszlo piekne (zdjecie z bloga):

2 szklanki mąki
1 szklanka pełnego mleka
1 opakowanie suszonych drożdży (7 g)
1/2 szklanki cukru
malutka szczypta soli

Myslicie, ze takie bedzie bardzo roznilo sie w smaku od tradycyjnej babki drozdzowej?

Nie odpowiem na Twoje pytanie, ale polecam kanal Anny Em. Dziewczyna lubi bawic sie w miare zdrowe wypieki 

https://www.youtube.com/channel/UCcF-UG2k-21_be8Db...

Z tego co wiem to z jajkami (żółtkami dokładnie) robi się własnie słodkie ciasta, a bez takie ciasto jak  na pizzę. Według mnie to ciasto będzie bardzo suche, bo nie ma tu nawet grama oleju czy masła. Jedna starsza pani, którą znałam zawsze mówiła, że im więcej żółtek w cieście drożdżowym tym lepsze wyjdzie. 

A tak w ogóle - z której strony to ciasto jest detetyczne ? :) 

jajka w cieście/ potrawach pełnia funkcję "kleju", żółtka emulguja tzn. że wiążą ze sobą składniki. NIe wiem czy wyjdzie bez jajaek bo ja zawsze robiłam ciasto z jajkami

Pasek wagi

no oczywiscie, że się różni. wiadomo, ze bedzie do zjedzenia i nawet nie takie złe, ale o niebo lepsze byłoby z jajkami. ze wszystkimi bardziej ditetycznymi rzeczami tak jest - "tradycyjne" przepisy sa z reguly lepsze ;)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.