- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
12 stycznia 2015, 20:56
Witajcie Moi Kochani
Otóż wczoraj zakupiłam piersi z kaczki, jeszcze nigdy wcześniej nie miałam z nimi na pieńku,jadłam jedynie w restauracjach i tu rodzi się moje pytanie..
Jak mogę ją zrobić ,żeby była smaczna ,a jednocześnie w miarę prosta w przygotowaniu?(Jeśli zbyt dużo wymagam wybierzcie sobie jedną z opcji)
Z góry dziękuję za wszystkie przepisy i poświęcony czas na podzielenie się nimi na forum.
Całusy
12 stycznia 2015, 20:58
kaczka pieczona z jabłkami, mój smak z dzieciństwa, babcia zawsze robiła:) ale niestety nie mam przepisu:)
12 stycznia 2015, 21:07
Jeśli chodzi o pieczoną z jabłkami to też ostatnio jadłam u babci. Ale kaczka była cała. Napisze jak,może zmodyfikujesz i wymyślisz coś do tej piersi:)
Wiec do środka dwa jabłka,opruszyć kaczke majerankiem,pieprzem oraz solą i na 2h do piekarnika. ale nie wiem ile stopni ;d
12 stycznia 2015, 22:30
Samą pierś?
Nacinasz skórę nożem w kratkę. Smażysz bez dodatkowego tłuszczu najpierw od strony skóry, potem na moment przewracasz (powinna być lekko krwista). Do tego sos: czerwone wino+ konfitura z wiśni podgotowane razem i odparowane.
Przyprawy klasyka, sól pieprz i rozmaryn.
14 stycznia 2015, 21:50
kaczka z jabłkiem
kładniki, 2 - 4 porcje:
Kaczka:
• 1 kaczka, o wadze około 2 kg
• 1 łyżka suszonego estragonu
• 1 łyżka suszonego majeranku
• sól i pieprz
• 1 łyżka oliwy extra vergine
Dodatki:
• 2 jabłka
• słoiczek gotowej żurawiny
• 2 - 3 łyżki soku malinowego (syropu) lub konfitury malinowej
Błyskawiczne kluseczki do pieczeni (4 porcje):
• 3 jajka
• 1/2 szklanki (125 ml) gęstej kwaśnej śmietany 18% lub 12%
• 1 szklanka (250 ml) mąki pszennej
• sól
Przygotowanie:
Kaczka: Mrożoną kaczkę najlepiej rozmrozić wkładając ją do lodówki na 24 godziny lub trzymać przez cały dzień w temp. pokojowej. Ze środka kaczki wyjąć podroby (można zamrozić i wykorzystać do innych potraw).
Kaczkę umyć, włożyć do garnka, dodać 1 łyżkę soli morskiej, zalać zimną wodą, wymieszać i odstawić na pół godziny, w międzyczasie raz kaczkę odwrócić. Wyjąć kaczkę z wody (słoną wodę wylać), mięso osuszyć, nożycami odciąć nadmiar skóry w okolicach dwóch otworów, kuperek też można odciąć.
Kaczkę natrzeć solą, pieprzem, majerankiem i estragonem, wysmarować oliwą extra vergine. Do środka można włożyć 1 i 1/2 jabłka pokrojonego na ćwiartki z wykrojonymi gniazdami nasiennymi (lubię piec bez nadzienia, dzięki czemu kaczka ładnie i równomiernie się piecze). Kaczkę można od razu zacząć piec lub wstawić do lodówki na 2 - 3 godziny, maksymalnie na całą dobę. Przed pieczeniem kaczkę ocieplić do temperatury pokojowej.
Piekarnik nagrzać do 230 stopni. Kaczkę włożyć do żaroodpornego garnka (grzbietem do góry). Wstawić do nagrzanego piekarnika (na razie bez pokrywki) i piec przez 1/2 godziny. Następnie zamknąć garnek pokrywą, zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec przez 2 godziny. W połowie pieczenia przewrócić kaczkę na drugą stronę. Na pół godziny przed końcem pieczenia można włożyć pokrojone jabłka, można też je upiec oddzielnie, jak w tym przepisie.
Wyjąć kaczkę z garnka i od razu podawać. Odkroić udka, skrzydełka i piersi, ułożyć je na podgrzanych talerzach, można polać wytopionym tłuszczem wedle uznania. Tłuszcz z kaczki można zachować i użyć np. do podsmażania ziemniaków lub sporządzenia confit lub smarowidła (rillettes) z pieczonego mięsa.
Podawać z żurawiną wymieszaną z sokiem lub konfiturą malinową i kluseczkami.
Błyskawiczne kluseczki: Do miski wbić jajka, dodać śmietanę, przesianą mąkę i szczyptę soli, wymieszać na gładką masę. Zagotować wodę w dużym garnku, posolić. Gdy woda będzie wrzała nabierać łyżeczką do herbaty ciasto i wkładać bardzo szybko do wrzątku. Po włożeniu ostatniej porcji ciasta, odczekać 5 - 10 sekund i od razu odcedzić na sicie. Kluseczki gotowe są już do podania.
15 stycznia 2015, 11:13
Od siebie polecam kaczkę z sosem żurawinowym. Wychodzi taka lekko kwaśno-słodka, bardzo aromatyczna, no po prostu idealne. Wygląda bardzo wykwintnie, a jest mega prosta w przygotowaniu.
18 stycznia 2015, 00:31
kaczka z jabłkiem i pomarańczami
Składniki
ilość porcji: 10
1 kaczka (2,5-3 kg)
sól i pieprz
6 jabłek
1 pomarańcza
2 laski cynamonu (opcjonalnie)
sól i pieprz
2-3 łyżki dżemu pomarańczowego lub morelowego
Sposób przygotowania
Przygotowanie: 20min. › Gotowanie: 3godz. › Gotowe w: 3godz.20min.
Rozgrzać piekarnik do 160 stopni C.
Umyć kaczkę pod bieżącą wodą, wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem. Natrzeć solą i pieprzem w środku i na zewnątrz.
Jabłka i pomarańcze pokroić w plasterki. Wymieszać z cynamonem i nałożyć do środka kaczki. Zabezpieczyć otwór wykałaczkami, żeby farsz nie wypadł. Nogi związać kuchennym sznurkiem.
Ponacinać skórę na piersi kaczki, aby lepiej wytapiał się z niej tłuszcz.
Włożyć kaczkę piersią do góry do brytfanki, na wierzchu ułożyć resztę jabłek z pomarańczą i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec przez 2,5-3 godziny. Po upływie 1,5 godziny od rozpoczęcia pieczenia posmarować ją po wierzchu dżemem - dzięki temu będzie mieć chrupiącą, złotą skórkę.
11 lutego 2015, 17:18
Przepis na kaczkę po niemiecku?
Przepis na niemieckie danie wigilijne. Składniki na: kaczkę pieczoną: kaczka świeża lub mrożona o wadze 1.5-2 kg 3 jabłka (1 jabłko można zastąpić pomarańczą) 2 łyżki majeranku łyżka soku z cytryny sól, pieprz oliwa lub olej do posmarowania formy kluski śląskie: 1kg ziemniaków mąka ziemniaczana 1 jajko sól surówkę z kapusty: słoik kapusty czerwonej (ok. 400g) 3 łyżki majonezu 3 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego 3 ząbki czosnku sól, pieprz sposób przygotowania kaczki: Rozmrożoną (albo świeżą) kaczkę umyj i osusz papierowym ręcznikiem, a potem pookrawaj widoczny tłuszcz. Skrop ptaka wewnątrz sokiem z cytryny, natrzyj całego solą, pieprzem, połową majeranku (obficiej od wewnątrz), zawiń w folię aluminiową i wstaw na 3 godz. do lodówki. Przygotuj nadzienie na 30 min. przed wyjęciem kaczki z lodówki. Jabłka umyj, obierz. Obrane owoce przetnij na ćwiartki, powycinaj z nich gniazda nasienne, a miąższ pokrój w poprzek na cieniutkie plasterki. Ewentualnie, pomarańczę obierz i wytnij małe fileciki. Starannie wymieszaj je z pozostałym majerankiem i napełnij tym farszem kaczkę. Następnie zaszyj otwór bawełnianą nitką - najlepiej na okrętkę. Nagrzej piekarnik do temperatury 170-190°C. Dno brytfanki posmaruj oliwą albo olejem. Włóż tam kaczkę, skrop lekko wodą i wstaw naczynie do rozgrzanego piekarnika. Co jakiś czas polewaj tuszkę sosem z dna naczynia. Po 30 min skóra ptaka zacznie się rumienić, wówczas wysuń na chwilę naczynie i czubkiem noża ponacinaj ją w kilku miejscach. Przy okazji polej kaczkę wytworzonym sosem. Po 75 minutach w piekarniku przekręć ją, żeby równomiernie się upiekła i ładnie zrumieniła także z drugiej strony. Jeśli twoja kaczka piecze się już 80 min, wyjmij ją na chwilkę z piekarnika i natnij nożem skórę między udami a korpusem z obu stron. Oceń też, czy skóra jest już dostatecznie zrumieniona. Jeśli tak, przykryj brytfannę folią i znów wstaw do piekarnika. Po 20 min sprawdź, czy ptak już się upiekł: nakłuj szpikulcem lub cienkim nożem najgrubszą część udka. Wypływający sok powinien być klarowny. Jeśli jest różowy, tuszkę trzeba jeszcze dopiec. Czas pieczenia kaczki zależy od jej wagi. Ważącą 1,5-2 kg sztukę trzeba piec od 90 min do 2 godz. Gdy uznasz, że kaczka jest upieczona, wyłącz piekarnik, ale jeszcze przez kwadrans jej nie wyjmuj. Gotowe! Sposób przygotowania klusek śląskich: Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie. Lekko ostudzić i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Ziemniaki przełożyć do miski i dokładnie wyrównać powierzchnię, następnie należy podzielić na 4 części. Jedną część wyciągnąć z miski. W puste miejsce należy wsypać tyle mąki ziemniaczanej, ile było ziemniaków. Dodać odłożone ziemniaki i jajko całość zagnieść na jednolite ciasto. (Jeśli ciasto będzie się bardzo kleić, dodać jeszcze trochę mąki, ale z umiarem). Z ciasta formować kulki, lekko je spłaszczyć i zrobić palcem wgłębienie w środku. W dużym garnku zagotować wodę. Dobrze ją posolić. Wrzucać kluski na wrzątek. Wrzucone kluski zamieszać, aby nie przykleiły się do dna garnka. Od wypłynięcia gotować ok. 2 min. na małym ogniu. Wyciągać łyżką cedzakową. Gotowe! Sposób przygotowania surówki z kapusty z sosem czosnkowym: Kapustę odsączyć i przełożyć do miski. Dodać majonez, przemielony przez praskę czosnek i śmietanę lub jogurt naturalny. Wszystkie skłądniki wymieszać i przyprawić solą oraz pieprzem. Gotowe! Przełóż kaczkę na deskę i ostrym nożem lub nożycami do drobiu pokrój na porcje. Ułóż mięso na talerzu, poukłądaj kluski śląskie i dodaj surówkę. Smacznego! Gdyby ktoś choć w części (np. same składniki) mógłbymi przetłumaczyć to było by mi niezmiernie miło :)
16 lutego 2015, 08:27
Pierś z kaczki na pitnym miodzie z sałatką makaronową.
Przepis pochodzi z programu "Jakubiak lokalnie":
1 pierś z kaczki (ze skórką)
Marynata i pierś:
1 szkl. pitnego miodu
szczypta anyżu (zmielonego)
kilka goździków
(do miodu i kaczki pasują korzenne przyprawy, więc można bawić się nimi i je łączyć)
Wywar zagotować, by zgęstniał. W międzyczasie ponacinać skórę z piersi w kratkę (by ładnie się usmażyła). Pierś natrzeć z obydwu stron solą oraz różowym pieprzem.
Pierś zalać marynatą (może być gorąca, bo i tak później będzie się smażyć i może z zewnątrz się ściąć).
Sałatka:
1,5 szkl. makaronu (polecam małe muszelki)
Makaron ugotować na al dente. Przestudzić (najlepiej przygotować go wcześniej). Wsypać do miski.
3 małe kiszone pomidory (można zastąpić świeżymi)
kilka (4-5, zależy od wielkości) kiszonych rydzów (można zastąpić innymi kiszonymi grzybami, ale nie każde będą pasować!)
Pomidory i grzyby pokroić tak, by były podobne wielkością do makaronu i dodać do miski.
ząbek czosnku (lub więcej)
Czosnek drobno pokroić i dodać do makaronu.
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka octu balsamicznego
kilka listków bazylii (3-4)
pieprz (nie żałować)
sól (tylko troszeczkę)
Bazylię pokroić w paseczki. Dodać do sałatki z pozostałymi składnikami i wymieszać.
Pierś z kaczki kładziemy na rozgrzaną patelnię skórą do dołu (najlepiej bez tłuszczu, ale jeśli jest potrzeba, można dodać masła), uwaga, będzie się szybko przypiekać i trzeba ją obracać. Pierś ma być troszeczkę surowa, więc smażymy do tego momentu, kiedy boki piersi będą ciemnoczerwone.
1 jabłko
Dobrym uzupełnieniem kaczki są owoce (a zwłaszcza jabłko). Kroimy je na cienki plasterki. Ściągamy pierś z patelni, by "odpoczęła" i na tym tłuszczu ze skóry smażymy jabłka z pozostałą marynatą z kaczki.
sok z połówki cytryny
Skrapiamy nim jabłka.
Owoce smażymy tak długo, by zachowały swoją chrupkość. Gdy będą gotowe, poukładać je na spód talerza. Pierś pokroić na plasterki i poukładać na jabłka, a na środek nałożyć sałatki.