Temat: co z robić z dużą ilością jaj?

Kupiłam dzisiaj 2 paczki jajek, bo były tak tanie, że aż żal było nie wziąć, ale datę mają do dzisiaj. Zjadłam już jajecznicę, ale nie wiem co zrobić z resztą jaj. Myślałam o jakieś babce. Jakie ciasto zawiera dużą ilość jajek? Macie jakieś sprawdzone przepisy, albo inne pomysły? W robienie sałatki nie chce mi się bawić, fajnie jakby to było coś prostego, bez szaleństw :D.

Pasek wagi

;

Pasek wagi

/

Pasek wagi

ewelinusek napisał(a):

ja nie wiem jak wy się nie brzydzicie.. takie długo leżące jajko zaczyna się robić gęste, zaczyna być w nim widać rozwijający się zarodek kurczaka.. mój facet znalazł kiedyś jednego w środku.. masakra.

Raz robiłam sobie jajecznicę, wbiłam dwa jajka, wbijam trzecie, patrzę, a tutaj taka różowa żylasta kuleczka...

Do dzisiaj nie tykam.

Pasek wagi

Jajka smażone w skorupkach.

Kategoria
Potrawy z jajek
Okazja
święta
Kuchnia
polska
Poziom trudności
Łatwy
Czas przygotowania
Pół godziny
Przepis dla
-
Dodane przez
plomien
Pokaż kalkulator składników

Składniki

• 8 jajek
• 150-200 g pieczarek
• 1 cebula
• 1 pęczek szczypiorku
• 1 łyżka masła
• Kilka łyżek bułki tartej do panierowania
• Olej do smażenia
• Kilka rzodkiewek do dekoracji
• Sól, pieprz

Sposób przyrządzenia

  • Pieczarki starannie umyć (w razie potrzeby obrać), osuszyć i drobno posiekać.
  • Cebule obrać, pokroić w małą kostkę i zeszklić na maśle.
  • Dodać pieczarki. Smażyć razem jeszcze 4-5 minut. Zdjąć z patelni, po czym ostudzić.
  • Jajka ugotować na twardo w osolonej wodzie, następnie zalać je zimną wodą. Po ostudzeniu ostrym nożem przekroić je na pół. Ostrożnie wyjąć łyżeczką białko i żółtko, uważając, aby nie uszkodzić skorupek.
  • Oczyszczony szczypiorek wraz z żółtkami i białkami posiekać. Wymieszać z pieczarkami i cebulą. Przyprawić. Przygotowanym farszem napełnić połówki skorupek. Bułkę tartą wsypać na płaski talerz. Lekko docisnąć do niej połówki jajek, tak, aby bułka równomiernie pokryła nadzienie. Na patelni rozgrzać olej. Ostrożnie, farszem do dołu, układać na nim jajka i smażyć na złoto. Przed podaniem ozdobić rzodkiewką. 

CrunchyP0rn napisał(a):

ewelinusek napisał(a):

ja nie wiem jak wy się nie brzydzicie.. takie długo leżące jajko zaczyna się robić gęste, zaczyna być w nim widać rozwijający się zarodek kurczaka.. mój facet znalazł kiedyś jednego w środku.. masakra.
Raz robiłam sobie jajecznicę, wbiłam dwa jajka, wbijam trzecie, patrzę, a tutaj taka różowa żylasta kuleczka...Do dzisiaj nie tykam.

Szkoda tylko, że jaja kupowane w sklepie są niezapłodnione :D

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.