- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
15 października 2014, 10:01
Hej Kochani :)
wiem, że dopiero połowa października, ale tworze notatki. Jakie macie ulubione potrawy Wigilijne? jakieś przepisy?Jeśli ktoś zainteresowany, mogę też wstawić swoje, które już zdobyłam, bądź robiłam :) lubię planować wcześniej, a nie na ostatnią chwile, poza tym miesiące lecą piorunującym tempie wiec chyba nie za wcześnie na taki temat :)
16 października 2014, 09:37
makowka <3 dla mnie to jest kwintesencja wigili :) chalka, masa makowa, miod, wszelkie bakalie - ulozone warstwowo a wszystko zalane mlekiem. Pyyyycha :)
16 października 2014, 09:44
Pierogi z kapustą i grzybami, naleśniki z pieczarkami, kapusta Wigilijna z grzybami, barszcz czerwony z uszkami, karp smażony, śledzie w occie, śledzie w oleju, sianko pod obrusem, ahh
16 października 2014, 09:50
no proszę kolejna apetyczna ciekawostka :) notuje :)makowka <3 dla mnie to jest kwintesencja wigili :) chalka, masa makowa, miod, wszelkie bakalie - ulozone warstwowo a wszystko zalane mlekiem. Pyyyycha :)
naprawde polecam :) jest przepysznym slodkim zwienczeniem wigili :) oczywiscie wszystko musi polezec z 2 dni zeby chalka wchlonela mleko- najlepiej zrobic 2 dni przed i dolewac mleko 2 razy dziennie - rano i wieczorem bo wsiaka :) w sumie malo roboty, a ile uciechy dla slodyczocholikow ;)
16 października 2014, 09:51
naprawde polecam :) jest przepysznym slodkim zwienczeniem wigili :) oczywiscie wszystko musi polezec z 2 dni zeby chalka wchlonela mleko- najlepiej zrobic 2 dni przed i dolewac mleko 2 razy dziennie - rano i wieczorem bo wsiaka :) w sumie malo roboty, a ile uciechy dla slodyczocholikow ;)no proszę kolejna apetyczna ciekawostka :) notuje :)makowka <3 dla mnie to jest kwintesencja wigili :) chalka, masa makowa, miod, wszelkie bakalie - ulozone warstwowo a wszystko zalane mlekiem. Pyyyycha :)
no to nawet fajnie, że robić można wcześniej, wtedy się nie kumuluje to gotowanie, że na ostatnią chwile wszystko :)
16 października 2014, 10:11
pierogi z kapusta i grzybami, ryba z sosem greckim ( śledzi i karpia nie lubię i nigdy nie jem ) + domowej roboty chleb dyniowy.
a takie pytanie czy u was podczas wigilii pijecie alkohol? u mnie zawsze jest jakieś dobre białe wino - w sam raz do ryby :)
16 października 2014, 10:21
pierogi z kapusta i grzybami, ryba z sosem greckim ( śledzi i karpia nie lubię i nigdy nie jem ) + domowej roboty chleb dyniowy. a takie pytanie czy u was podczas wigilii pijecie alkohol? u mnie zawsze jest jakieś dobre białe wino - w sam raz do ryby :)
u mnie nie i cieszę się z tego powodu... mój teść w Wigilię do kolacji jest juz pijany... fakt lubią wypić, ale dla mnie nie potrafią uszanować tego święta... dobrze, że mój mąż nie jest taki, lubi wypić,ale dzień Wigilii szanuje inie pije, oby mu tak zostało...jest wtedy jeszcze post, a alkohol nie jest postny ...
16 października 2014, 11:11
poprosiłabym przepisik na to ciasto :) mój mąż i chłopcy to straszne łasuchy i nowe ciasta jak najbardziej :) ile można snickersa czy krówkę robić ;)Barszcz, kapusta z grzybami i makowiec. Reszt,e odpuszczam, bo długo już nie mieszkam w Polsce i się odzwyczaiłam, byłyby problemy ze zdobyciem produktów...A moja własna, od kilku lat tradycja świąteczna to nadziewany indyk i "ciasto przedświąteczne" Marty (nie Magdy!!!) Gessler. to ciasto jest po prostu niesamowicie pyszne:-)
A proszę uprzejmie:-)
http://www.mniammniam.com/Ciasto_z_suszonych_owocow-6624p.html
16 października 2014, 11:43
Martyneczka1988 u nas każdy po lampce wypije i koniec. Ale przeraża mnie to kiedy na Pasterce każdy ci chucha i dmucha oparami alkoholowymi. Po prostu nie da się wytrzymać. Do tego tyle zapachów perfum + opary i mieszanka wybuchowa gotowa. No tragedia na całego.
16 października 2014, 12:37
A proszę uprzejmie:-)http://www.mniammniam.com/Ciasto_z_suszonych_owoco...poprosiłabym przepisik na to ciasto :) mój mąż i chłopcy to straszne łasuchy i nowe ciasta jak najbardziej :) ile można snickersa czy krówkę robić ;)Barszcz, kapusta z grzybami i makowiec. Reszt,e odpuszczam, bo długo już nie mieszkam w Polsce i się odzwyczaiłam, byłyby problemy ze zdobyciem produktów...A moja własna, od kilku lat tradycja świąteczna to nadziewany indyk i "ciasto przedświąteczne" Marty (nie Magdy!!!) Gessler. to ciasto jest po prostu niesamowicie pyszne:-)dziękuję :*
16 października 2014, 12:39
Martyneczka1988 u nas każdy po lampce wypije i koniec. Ale przeraża mnie to kiedy na Pasterce każdy ci chucha i dmucha oparami alkoholowymi. Po prostu nie da się wytrzymać. Do tego tyle zapachów perfum + opary i mieszanka wybuchowa gotowa. No tragedia na całego.
no dlatego jestem przeciwnikiem picia w Wigilię , śledzie+alkohol+perfumy i ja nie wytrzymuję, zwłaszcza, że u nas tłumy w kościele....