Temat: Mak z Lidla

Nigdy nie robiłam, żadnych rzeczy z maku - po prostu nie mam maszynki do mielenia, a sztucznych "mas makowych sie nie tykam.... Ale kilka dni temu zobaczyłam, że w Lidlu jest mak już zmielony 4 razy. No i go kupiłam....
W przepisach na różności z maku jest napisane, że " najpierw mak namoczyć przez kilka godzina", a potem zmielić. Co mam zrobić z makiem, który jest zmielony ? Czy też namoczyć, czy może tylko przelać wodą ( wrzątkiem ?, mlekiem? ) ? Czy któraś z Vitalijek rozwiązała ten problem ? Od razu uprzedzam - nie ma "instrukcji" na opakowaniu .
ja bym go namoczyłą na kilka godzin, bez mielenia już :)
Pasek wagi
Jeśli jest zmielony, to trzeba go zalać wodą i mlekiem  ( po szklance na 250g) i zagotować. "Mak niebieski
gotować ok. 40 min. na wolnym ogniu
- aż ziarenka będą miękkie i dadzą
się rozetrzeć w placach. Odcedzić mak,
wystudzić i dodać składniki masy"- Tak wyczytałam u M. Gesler

Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.