- Dołączył: 2013-02-04
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 11119
23 grudnia 2013, 10:23
Nigdy nie robiłam, żadnych rzeczy z maku - po prostu nie mam maszynki do mielenia, a sztucznych "mas makowych sie nie tykam.... Ale kilka dni temu zobaczyłam, że w Lidlu jest mak już zmielony 4 razy. No i go kupiłam....
W przepisach na różności z maku jest napisane, że " najpierw mak namoczyć przez kilka godzina", a potem zmielić. Co mam zrobić z makiem, który jest zmielony ? Czy też namoczyć, czy może tylko przelać wodą ( wrzątkiem ?, mlekiem? ) ? Czy któraś z Vitalijek rozwiązała ten problem ? Od razu uprzedzam - nie ma "instrukcji" na opakowaniu .
- Dołączył: 2011-02-24
- Miasto: Opole
- Liczba postów: 625
23 grudnia 2013, 10:48
ja bym go namoczyłą na kilka godzin, bez mielenia już :)
- Dołączył: 2011-01-22
- Miasto: Krasnobrzeg
- Liczba postów: 127
23 grudnia 2013, 11:06
Jeśli jest zmielony, to trzeba go zalać wodą i mlekiem ( po szklance na 250g) i zagotować. "Mak niebieski
gotować ok. 40 min. na wolnym ogniu
- aż ziarenka będą miękkie i dadzą
się rozetrzeć w placach. Odcedzić mak,
wystudzić i dodać składniki masy"- Tak wyczytałam u M. Gesler