16 grudnia 2013, 10:36
Cześć,
Muszę zrobić trochę jedzenia w słoiki, zastanawiam się czy CHILI CON CARNE mogę? (tam jest mięso mielone, pomidory, fasola czerwona, kukurydza, przyprawy) nie zepsuje się? Bo właśnie nie robiłam nigdy nic z kukurydzą i fasolą boję się, że mi sfermentuje. Zawsze krótko zagotowuje, odwracam do góry dnem później trzymam w lodówce.
Co myślicie?
- Dołączył: 2013-11-30
- Miasto: Koszalin
- Liczba postów: 1826
16 grudnia 2013, 10:41
nic nie bedzie, tylko sloki po napelnieniu musisz zagotowac zeby sie domknely.
- Dołączył: 2011-01-14
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 2047
16 grudnia 2013, 11:41
Chili Con Carne, leczo, bigos i tego typu sprawy dobrze przechowuje się w zamrażalniku, ale w słoikach też można. Jeśli chodzi o krótkotrwałe przechowanie, to wystarczy gorącą potrawę wlać do słoików, zakręcić i postawić do góry dnem - potem przechowywać w lodówce. Jeśli chcesz przechowywać dłużej niż tydzień, to lepiej zawekować.