- Dołączył: 2013-01-24
- Miasto: Gdynia
- Liczba postów: 4854
13 grudnia 2013, 17:08
zawsze byl u mnie problem, bo nie lubie doslownie NIC z wigilijnego stolu (procz barszczu i uszek/pierogow). nigdy nie jadlam ani zadnej ryby (nieznosze wszystkich), ani bigosu itp. po prostu nie moje smaki.
w tym roku chcialabym zjesc cos wiecej, niz tylko troche zupy z kluskami, tylko co? mamie zalezy, zeby bylo tradycyjnie a mi na tym, zeby byly to potrawy odbiegajace od klimatow ryb, kapusty, blinow itp. jakies pomysly?
- Dołączył: 2013-01-24
- Miasto: Gdynia
- Liczba postów: 4854
13 grudnia 2013, 17:40
Miserablee napisał(a):
A nie macie w domu w zwyczaju kutii?-> link Jak nie, to mozesz sama zrobić. Ziarna, mak, orzechy, bakalie, miód... myślę, że mogłoby podejść w "Toje smaki". Ja uwielbiam :D
W sumie z ciastami nie mam problemu (prócz oczywiście tych tradycyjnych tj makowca i keksu :D) ale chętnie zrobię ja we własnym zakresie :)
- Dołączył: 2012-01-27
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 8095
13 grudnia 2013, 17:55
a co lubisz jeść?
ja nie jem ryb, więc u mnie na wigilii są symbolicznie, dla Ojca,
Zrób to, co lubisz. Zresztą, barszcz z uszkami/pierogami to jest też świetny zestaw, masz jajka, może klasyczna sałatka jarzynowa? Majonez może być jaglany przecież
- Dołączył: 2006-01-17
- Miasto: Pod Bukami
- Liczba postów: 4137
13 grudnia 2013, 20:40
a lubisz fasolę? To może sobie zrób ze śliwkami?
Fizoły ze śliwkami
Kuchnia beskidzka cechuje się
niezwykłą oryginalnością. Wśród dań świątecznych, bez których trudno o
prawdziwie tradycyjną wieczerzę wigilijną, znajdziemy potrawę, której
próżno szukać w innych regionach Polski – to fizoły ze śliwkami. Nazwa
równie tajemnicza jak samo danie. Z czego się składa? By zrobić fizoły
potrzebujemy fasoli, nieco suszonych śliwek, masła, mąki, słodkiej
śmietany oraz soli i pieprzu. Fasolę gotujemy do miękkości, po czym
dodajemy śliwki. Z masła i mąki zrobimy zasmażkę, dodajemy śmietanę, po
czym doprawiamy solą i pieprzem. Tym polewamy śliwki i fasolę.
Jeśli ma być oryginalnie, ale postnie to może sałatka z paluszków krabowych?
http://www.przepisy.pl/szukaj/sa%C5%82atki+z+paluszk%C3%B3w+krabowych
Edytowany przez Nattina 13 grudnia 2013, 20:45
- Dołączył: 2010-10-11
- Miasto: Góry Lasy I Doliny
- Liczba postów: 547
13 grudnia 2013, 21:00
a może pieczarki nadziewane pieczarkami lub krokiety z pieczarkami i serem.
13 grudnia 2013, 21:11
u mnie stało się już tradycją że do ryby jemy warzywa gotowane (brokuły, kalafior, fasolkę szparagową, marchewkę itp.) może do tego jakaś kasza z grzybami....(oczywiście jak nie lubisz ryby to samo takie danie bez niej, i tak nasyci cię)....
Edytowany przez potrafie.schudnac 13 grudnia 2013, 21:12
13 grudnia 2013, 21:12
makowiec, kutia, łosoś ? ja to też pierogi z grzybami bardzo lubie
13 grudnia 2013, 21:46
a ja bede żarłaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa mniam mniem
- Dołączył: 2009-07-19
- Miasto: Irl
- Liczba postów: 2334
13 grudnia 2013, 22:30
Krokiety,ryba po grecku jest pycha i jak uzyjesz fileta to nie daje ryba hehe,moze jakas salatka np.z pieczarkami i jajkiem lub cos na slodko typu makowki itp.
- Dołączył: 2009-07-19
- Miasto: Irl
- Liczba postów: 2334
13 grudnia 2013, 22:32
OOo moja znajoma wegetarianka zrobila rybe po grecku z kotletami sojowymi i bylo pyszne;)
14 grudnia 2013, 10:59
ja zjem zupę grzybową i pierogi ;)