- Dołączył: 2013-04-10
- Miasto: Parowa
- Liczba postów: 30
2 grudnia 2013, 18:19
Witam!
Czytałam gdzies na internecie ze zupa na diecie jest jak najbardziej wskazana. Tylko szukam jakiegos konkretnego przepisu i znalazłam tylko kapusniak :/
Chodzi mi bardziej o zupę jarzynową i ogórkową. Dodam ze jadam jogurt naturalny zamiast śmietany i nie jem ziemniaków.
Podajcie prosze swoje przepisy to moze cos wymocę :)
- Dołączył: 2011-01-14
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 2047
2 grudnia 2013, 18:24
Ja nie przepadam za zupami, ale czasem robię duńską z porów, pomidorową lub rosół. Zup ze śmietaną nie jadam w ogóle, bo nie lubię. Jak dla mnie zupy nie są ani sycace, ani szczególnie wartościowe. Przepisów w sieci są miliony, wystarczy użyć wyszukiwarki a trafisz na kulinarne blogi i portale.
- Dołączył: 2007-04-14
- Miasto: Chicago
- Liczba postów: 556
2 grudnia 2013, 18:30
kazda zupa jest dobra jak nie dodasz smietany i zamiast bialego makaronu lub ryzu dodasz ciemny. Ja uwielbiam krem z groszku i cieciezycy gotawany na piersi z kury. Robie to ze swiezych produktow a nie z puszki. dodaje troszke marchewki, piertuszki i miksuje warzywa, miesko wczesniej wyciagam i kroje na kawalki i dodaje do zupy na koncu. Przyprawy to wedlug uznania. Ja uwielbiam ziola i dodaje je wszedzie
- Dołączył: 2012-01-16
- Miasto: Dynów
- Liczba postów: 5256
2 grudnia 2013, 18:44
wszystkie zupy są ok. byleby nie te z proszku :)
czemu nie jesz ziemniaków? :)
2 grudnia 2013, 18:52
Ja lubie ugotowac sobie ulubione warzywo / zestaw warzyw, zmiksować na miazgę, dodac kostke rosolowa i potem cały jogurt. Potem doprawiam ziołami, maggi, pieprzem i solą. Wychodzi bardzo dobra i malo kaloryczna zupa.
- Dołączył: 2012-07-29
- Miasto: Czaplinek
- Liczba postów: 13674
2 grudnia 2013, 18:54
wszystkie zupy sa ok, nie zabielaj śmietana a np mlekiem, nie dodawaj zasmażki tudzież maki i będzie git
- Dołączył: 2013-10-03
- Miasto: Szczecin
- Liczba postów: 234
2 grudnia 2013, 22:17
brokułowa z jogurtem greckim i orientalną nutą. rozgrzewająca, pożywna i sycąca.
gotujesz, jak na rosół, ja daję podwójną pierś z kurczaka bez skórki, ale z kośćmi + marchew, seler, pietruszka, cebula, pietruszka liście, przyprawy. to na wolnym ogniu. po 40 min wyciągam cebulę, wrzucam pokrojony por i ryż biały, czosnek- 3-4 ząbki i papryczkę chilli drobno posiekaną , po kolejnych 10 min. wrzucam brokuł, gotuję, aby zmiękł. Doprawiam imbirem w proszku. Można zrobić z tego krem używając blendera, ja po prostu rozgniatam wszystkie warzywa widelcem.
Do miski idzie duża łycha jog. greckiego + zupa + natka pietruszki.
2 grudnia 2013, 22:44
nie zabielaj po prostu :) Ja nie zabielam żadnej zupy i sa równie pyszne. A w sumie czy ktos wie po co się zabiela? Co to daje? Gęstość czy co? Jakoś nigdy nie kumałam tego procederu.