Temat: Czym można faszerować paprykę?

Mam od paru dni byczą że tak powiem ochotę na faszerowaną paprykę, ale zastanawiam sie czym ją nadziać, żeby to nie było zbyt tuczące. Znalazłam jeden super przepis na http://www.superstyler.pl/kuchnia/papryka-faszerowana-kasza-jaglana-z-kurczakiem-w-ziolach-zapiekana-z-serem-kozim/  , ale sęk w tym, że koziego sera nie za bardzo lubię i chętnie bym to zrobiła zastepując kozi innym serem, ale jakim? Jeśli wziąć pod uwagę, że tam jest kaszka jaglana.
Feta odpada, bo z tego co wiem jest tłusta, a ser żółty to nie ma nawet mowy.
Czym byście to zastąpiły?

Z superstylera to już kilka różnych przepisów modyfikowałam lekko i były pyszne, ale teraz mam "zagwozdkę".
Nic ci się nie stanie jak dodasz fety.
są fety o obniżonej zawartości tłuszczu, tak samo mozarella w wersji light która fajnie się topi przy pieczeniu

jeśli nie chcesz żeby było zbyt tuczące możesz nafaszerować mielonym mięsem z indyka albo zrobić warzywny farsz (przesmażone: cebulka, cukinia, pieczarki, marchewka, trochę kukurydzy czy fasoli)
Pasek wagi
 ja robie z miesem mielonym , pewnie ze moze byc drobiowe, dodaje pieczarki , pora lub cebule przyprawy i gotowe. A jak chcesz żeby wyszedł wartosciowy posiłek dodaj do farszu np. ryz brazowy.
to już paranoja - feta to dobry ser, bez przesady. Żółty też jest zdrowy (ma wapń!) a nie nawalisz tam przecież całej wielkiej kostki. Ja zawsze faszeruję paprykę kaszą gryczaną niepaloną/ryżem brązowym, pieczarkami i cebulą podduszoną, przecierem pomidorowym, mięsem mielonym i mozarellą
Możesz w ogóle nie dawać sera. Zrobiłam nadziewane papryki z kaszą jaglaną, warzywami i mieloną wołowiną. Jeśli kaszę mocno ugotujesz, będzie na tyle kleista, że ser stanie się zbędny w farszu.
Pasek wagi
To może serek wiejski? Odsączony z tej śmietanki.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.