- Dołączył: 2012-08-03
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 229
23 listopada 2013, 18:34
Mam od paru dni byczą że tak powiem ochotę na faszerowaną paprykę, ale zastanawiam sie czym ją nadziać, żeby to nie było zbyt tuczące. Znalazłam jeden super przepis na
http://www.superstyler.pl/kuchnia/papryka-faszerowana-kasza-jaglana-z-kurczakiem-w-ziolach-zapiekana-z-serem-kozim/ , ale sęk w tym, że
koziego sera nie za bardzo lubię i chętnie bym to zrobiła zastepując kozi innym serem, ale jakim? Jeśli wziąć pod uwagę, że tam jest kaszka jaglana.
Feta odpada, bo z tego co wiem jest tłusta, a ser żółty to nie ma nawet mowy.
Czym byście to zastąpiły?
Z superstylera to już kilka różnych przepisów modyfikowałam lekko i były pyszne, ale teraz mam "zagwozdkę".
- Dołączył: 2013-11-22
- Miasto: Olsztyn
- Liczba postów: 557
23 listopada 2013, 18:38
Nic ci się nie stanie jak dodasz fety.
- Dołączył: 2010-12-01
- Miasto: Legionowo
- Liczba postów: 4421
23 listopada 2013, 18:43
są fety o obniżonej zawartości tłuszczu, tak samo mozarella w wersji light która fajnie się topi przy pieczeniu
jeśli nie chcesz żeby było zbyt tuczące możesz nafaszerować mielonym mięsem z indyka albo zrobić warzywny farsz (przesmażone: cebulka, cukinia, pieczarki, marchewka, trochę kukurydzy czy fasoli)
23 listopada 2013, 18:56
ja robie z miesem mielonym , pewnie ze moze byc drobiowe, dodaje pieczarki , pora lub cebule przyprawy i gotowe. A jak chcesz żeby wyszedł wartosciowy posiłek dodaj do farszu np. ryz brazowy.
Edytowany przez emilka1982 23 listopada 2013, 18:57
- Dołączył: 2013-06-06
- Miasto:
- Liczba postów: 1478
23 listopada 2013, 18:57
to już paranoja - feta to dobry ser, bez przesady. Żółty też jest zdrowy (ma wapń!) a nie nawalisz tam przecież całej wielkiej kostki. Ja zawsze faszeruję paprykę kaszą gryczaną niepaloną/ryżem brązowym, pieczarkami i cebulą podduszoną, przecierem pomidorowym, mięsem mielonym i mozarellą
- Dołączył: 2007-07-02
- Miasto: Wro
- Liczba postów: 8570
23 listopada 2013, 19:19
Możesz w ogóle nie dawać sera. Zrobiłam nadziewane papryki z kaszą jaglaną, warzywami i mieloną wołowiną. Jeśli kaszę mocno ugotujesz, będzie na tyle kleista, że ser stanie się zbędny w farszu.
24 listopada 2013, 08:50
To może serek wiejski? Odsączony z tej śmietanki.