20 listopada 2013, 16:28
Planuje upiec dzisiaj muminki i kupilam w tym celu jednorazowe foremki do pieczenia. Nie wiem jednak czy babka soe nie pomylila i nie sprzedala mI foremek do podawania muffinek, bo sa one jakies podejrzanie male i wygladaja na zrobione ze zwyklego papieru... czy cos sie stanie z moim piekarnikiem jesli zaryzykuje i wstawie je na 20 minut na 190 stopni?
- Dołączył: 2008-07-06
- Miasto: Pod Gruszą
- Liczba postów: 7060
20 listopada 2013, 16:30
Jak wstawisz tylko w tych papierowych to ci masa wypłynie i będziesz miała mega-muffinkę w całym piekarniku :)
Musisz mieć jakieś "twarde" foremki - metalowe albo silikonowe, do tego wkładasz te papierowe i do tego wlewasz masę.
- Dołączył: 2010-02-03
- Miasto: Szczecin
- Liczba postów: 1107
20 listopada 2013, 16:32
Ja piekę czasem tylko w tych papierowych papilotkach i nie wychodzą takie złe
20 listopada 2013, 16:34
Hmm, a jakbym wlala ciasto do tego beznadziejnego papieru, papier wlozyla do mini-filizanki z porcelany, a filizanke na blache zwykla? Myslicie, ze to przejdzie?
- Dołączył: 2012-12-04
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 548
20 listopada 2013, 16:35
Ja piekę w papierowych i nic nigdy mi się nie rozlało :)
- Dołączył: 2010-09-20
- Miasto: B
- Liczba postów: 4650
20 listopada 2013, 16:35
mysz57 napisał(a):
Jak wstawisz tylko w tych papierowych to ci masa wypłynie i będziesz miała mega-muffinkę w całym piekarniku :)Musisz mieć jakieś "twarde" foremki - metalowe albo silikonowe, do tego wkładasz te papierowe i do tego wlewasz masę.
tu sie nie zgodze. Jeśli ciasto będzie dość gęste to nic jej nie wypłynie i po prostu upiecze normalne babeczki
20 listopada 2013, 16:40
Moja koleżanka zawsze piecze tylko w tych papierowych. Nic się nigdy nie wylało, wychodzą normalnie.
- Dołączył: 2011-05-04
- Miasto: Białystok
- Liczba postów: 14372
20 listopada 2013, 16:41
Nic nie bedzie .ja robie w papierowych,wstawiam do blaszki i normalne wychodza.nie nakladaj pelnych tylko troche za polowe i bedzie dobrze.
- Dołączył: 2008-07-06
- Miasto: Pod Gruszą
- Liczba postów: 7060
20 listopada 2013, 16:43
No to kurcze chyba miałam jakieś delikatne te foremki bo raz spróbowałam i potem skrobałam ciasto z dna piekarnika a z foremek nic nie zostało :)
Edytowany przez mysz57 20 listopada 2013, 16:43
- Dołączył: 2013-02-08
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 920
20 listopada 2013, 16:45
escasa napisał(a):
Planuje upiec dzisiaj muminki
hehe <3
ja piekłam kiedyś w samych papierowych i ogólnie nic się nie dzieje, ale one nie zachowują kształtu. otwierają się pod ciężarem ciasta i mufiny są szersze niż wyższe. jak dasz dużo ciasta to rzeczywiście mogą wypłynąć. jeśli te filiżanki się nie zniszczą to możesz tak zrobić, ja też w coś wkładałam żeby się nie rozłaziły, a potem kupiłam silikonowe (koszt 3 opakowań jednorazowych) i są super :)