- Dołączył: 2010-11-24
- Miasto: Dolina Słoni
- Liczba postów: 14535
18 listopada 2013, 14:51
Witam :-)
Może jesteście wstanie mi pomóc ?
Potrzebuję ciekawych przepisów na dynią. Osobiście robię z niej sernik,bułeczki czy też zupę (na słodko lub wytrawnie).
Ale w google wyczytałam że można zrobić też risotto,curry,kluseczki,dżem itd .Może znacie ciekawy przepis i się nim podzielicie ?
- Dołączył: 2005-12-13
- Miasto: Katowice
- Liczba postów: 3048
18 listopada 2013, 14:57
włoski torcik dyniowy!! megapyszny!!
- Dołączył: 2005-12-13
- Miasto: Katowice
- Liczba postów: 3048
18 listopada 2013, 14:58
wrzuć w google, to przepis z tesco
18 listopada 2013, 15:08
krem z dyni z grzankami, ciasto z dyni, muffiny...
- Dołączył: 2013-03-05
- Miasto: Wyspa
- Liczba postów: 1825
18 listopada 2013, 16:11
Zupa z dyni na ostro jest pyszna i wspaniale rozgrzewa zimą :) Moja mama kiedyś robiła placki z dyni (takie jak ziemniaczane) i też były obłędne. Niestety dokładnych przepisów nie znam...
18 listopada 2013, 17:33
dla mnie najlepszy i najszybszy pomysł to po prostu usmażona (bardzomało oliwy) dynia z cukinią, do tego pomidorki koktajlowe :) jako przegryzja w dzień, albo do tego jakiś twaróg jako większe bardziej sycące danie. może nie brzmi rewelacyjnie ale mnie poruszyło połączenie dyni cukini i pomidorów. DO TEGO OCZYWIŚCIE OSTRE MOJE ULUBIONE PRZYPRAWY :)
18 listopada 2013, 17:33
albo śniadaniowo, do tradycyjnej masy na omlet dodaś puree z dyni i już ;p
- Dołączył: 2011-02-23
- Miasto: Ostrołęka
- Liczba postów: 722
18 listopada 2013, 17:44
Dziś robiłam dżem z dyni
3kg dyni w kostkę
3szkl wody
1kg cukru
3 łyżeczki kwasku cytrynowego
1 olejek pomarańczowy
Można zalewę zagotować i zalać na 3-4h kostki dyni, potem w słoiki i zagotować, gotować 3minuty to będzie taka dynia w zalewie, pycha. Można też wszystko razem rozgotować i będzie dżem (dzieciom smakuje). Osobiście wtedy polecam mniej wody, mniej cukru, trochę więcej kwasku - tak jak Ci będzie smakowało. Ja robiłam pierwszy raz z podanej ilości i jest trochę za mało gęsta (ale do naleśników i gofrów ok) i zbyt słodka. Jeszcze na mleku taka rozgotowana z zacierkami jest dobra - smak dzieciństwa :)