Temat: Ciasto na urodziny - bez kremu

Otóż jadę w weekend na urodziny mojej mamy i chciałabym zrobic jej ciasto.
Problem jednak w tym, że musi być bez kremu, bo będę przewozić je samochodem i nie mam przenośnej lodówki.
Nie chcę robić zwyczajnej babki, itp zwykłych ciast tylko coś bardziej wyrafinowanego i urodzinowego. Może przychodzi Wam cos fajnego na myśl?
Bedę baardzo wdzięczna
Pasek wagi
Nie każde ciasto musi stać ciagle w lodówce. Przez kilka godzin w samochodzie nic się nie stanie.
pewnie :-) krem (pod warunkiem, że nie jest na samej ubitej kremówce) wytrzyma te kilka godzin w aucie ;-) a jeśli nadal się boisz, to może jakaś strucla drożdżowa?  coś ucieranego z owocami, albo szarlotka?
albo sernik :)
czyli z ciastem przekładanym kremem przez ok 2-3h w 15 stopniach nic sie nie stanie?
Nie skiśnie mi albo cos? :)
Pasek wagi
a może zrób jeszcze inaczej i przygotuj ciasto wcześniej a jak przyjedziesz do mamy to poproś o udostępnienie kuchni na chwilkę i ubij wtedy kremik i przełóż ciasto? Wiesz inaczej jak jedziesz to jakiejś ciotki czy koleżanki a u mamy to zawsze u mamy i takie chwyty dozwolone:D
Pasek wagi

blue2009 napisał(a):

a może zrób jeszcze inaczej i przygotuj ciasto wcześniej a jak przyjedziesz do mamy to poproś o udostępnienie kuchni na chwilkę i ubij wtedy kremik i przełóż ciasto? Wiesz inaczej jak jedziesz to jakiejś ciotki czy koleżanki a u mamy to zawsze u mamy i takie chwyty dozwolone:D


własnie wparuję już na imprezę, więc troche głupio tak siedziec potem w kuchni :)
Mam też takie doświadczenie, że ciasto musi "przejść" tym kremem, którym jest posmarowane, dlatego raczej chciałabym to zrobić wcześniej.
Szczerze mówiąc poczatkowo myślałam o miodowniku, który bardzo lubie i super mi wychodzi, ale on tym bardziej tego własnie potrzebuje, żeby troche poleżeć razem z kremem:)
Tylko cały czas sie boję, że przywiozę coś rozlazłego, miękkiego i w efekcie mało smacznego ;/ dlatego myślę nad alternatywnym ciastem, bez kremu, ale za to równie smacznego i bardziej efektywnego niż zwyczajne ciasto ucierane z owocami, które się robi "na niedziele" do kawy,  itp..

Pasek wagi

wrzesniowa2013 napisał(a):

czyli z ciastem przekładanym kremem przez ok 2-3h w 15 stopniach nic sie nie stanie?Nie skiśnie mi albo cos? :)

nie, 15 stopni to nie aż tak wiele, wytrzyma :-) najwyżej możesz się grubiej ubrać i delikatnie otworzyć okno w aucie ;)

pola1105 napisał(a):

może jakaś strucla drożdżowa?  coś ucieranego z owocami, albo szarlotka?


O, szarlotka brzmi fajnie, tylko szczerze mówiąc nie znam żadnego fajnego, sprawdzonego przepisu ale przynajmniej mam już jakis trop na szukanie czegoś po necie
Pasek wagi
może sernik?

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.