Temat: olej kokosowy

wiele razy widzialam rozne dania z olejem kokosowym. w koncu go kupilam i.. pomyslow na wykorzystanie. wiem, ze mozna na nim smazyc mieso, ale jakies inne zastosowanie moze? do zup, na kanapki, do ciast? pomysly? :)
Pasek wagi
Ja na nim smażę wszystko, więc jeśli komuś nie przeszkadza słodkawy/ kokosowy posmak to polecam. Bardzo pasuje do placków z dyni( i to i to słodkie). Do chleba nie wiem bo nie jem. Do podsmażenia cebulki do zupy kremu też pasuje. Choć mało tradycyjnie nawet robię na nim bazę do curry. Generalnie olej kokosowy moja miłość. A jak zostaje trochę na łyżce to wcieram w dłonie, bardzo dobrze pielęgnuje.
Usmażona owsianka na oleju kokosowym, placuszki :)
Oprócz smażenia i pielęgnacji włosów oraz skóry, używam go także do przyrządzania jaglanki czy gotowania brokułów. Ostatnio nawet polubiłam jeść olej kokosowy łyżeczką bez żadnych dodatków. 
Do ciast, do potraw orientalnych, curry, podsmazania składników do zup-kremów, do ciastek owsianych i batoników zbożowych.
Pasek wagi
Naleśniki, usmażone na tym oleju, są smaczne jeśli lubisz jeść je na słodko.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.