Temat: soczewica

Mam troche zamrożonej soczewicy i chcialabym jakoś ją wykorzystać. Może być jakieś danie obiadowe, wypiek. Proszę o pomysły :)
Pasztet...http://czoch.com.pl/pikantny-pasztet-z-czerwonej-soczewicy/#.UnY1klPDAdR
ja robię przeróżne rzeczy z soczewicy, począwszy od panierki (którą zastępuję bułkę tartą), przez pasty do kanapek, pasztety, zupy, 2-gie dania.

z zielonej: mielę ze 2 garści soczewicy do panierki,  gotuję soczewicę al dente, przysmażam pieczarki i dodaję ugotowaną soczewicę, ewentualnie mielę całość i mam pastę do kanapek, przepis na curry z soczewicy: http://zdrowa-kuchnia-sowy.blogspot.com/2013/06/curry-z-kasza-jaglana-i-soczewica.html

z czerwonej - używam zamiast makaronu do zupy pomidorowej, robię coś ala zupa chińska z warzyw mrożonych  chińskich, no i genialna zupa dahl jest przepyszna, ewentualnie jakieś pasztety

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.