Temat: kruche ciasteczka

macie jakiś dobry sposób i przepis mam w domu mąkę śmietanę margarynę Kasia jajka mleko cynamon proszek do pieczenia cukier cukier waniliowy nie wiem czy by coś z tego wyszło??/
 

ja mam taki:

2,5 szkl. maki, 1/2 szkl cukru, cukier wanilinowy, 10 dag masła lub margaryny,180 ml śmietany.

Wymieszać suche składniki, posiekać margarynę dodać śmietanę wyrobić ciasto rozwałkować i wycinać ciasteczka piec ok 30 min w 180 stopniach na papierze do pieczenia, lub jak uzyskają złoty kolor ( wszystko zależy od piekarnika)

ja robię jeszcze tak: ciasto dziele na 2 części, jedna zostawiam, a do drugiej dodaje kakao i wyrabiam. Oba ciasta rozwałkowuję na cienkie  placki i kładę jeden na drugi, roluje jak roladę i ucinam na skos ciasteczka o grubości 0,5 cm, piekę tak samo jak te zwykłe.

 

mój przepis na idealne ciasto kruche :
mąka pszenna tortowa
masło 82 %
cukier waniliowy z prawdziwą wanilią :)
po ugnieceniu ciasta włóż do zamrażalki na 15 min a potem przełóż na kolejne 15 min do lodówki.

Pasek wagi
zwracaj uwagę gdzie zakładasz temat
przenoszę do działu "przepisy"

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.