Temat: Jak zmodyfikować przepis ?

Ostatnio mam wielką ochotę na domowe ciasto. Znalazłam zeszyt z przepisami mamy, ale z ilości tych składników, co w przepisie wychodziła cała bardzo duża blacha tego ciasta. Teraz nie mamy już tak często gości i na naszych domowników będzie tego za dużo. Pomyślałam, że jeżeli zmniejszę ilości o połowę to nie wyjdzie tak dużo. Ale mam też wątpliwości, bo nie wiem czy każdy składnik dodany w zmniejszonej ilości nie zepsuje ciasta ;-( Nie znam się na pieczeniu, dziewczyny. Czy mogę tak zrobić jak wymyśliłam ?Niestety moja mama nie lubi piec więc nie mogę liczyć na jej pomoc ;-) Dlatego zwracam się z moim pytaniem do Was. 
oczywiscie ze mozesz zmniejszyc proporcjonalnie skladniki,  w google znajdziesz przelicznik formy dodatkowo jesli bedziesz chciala np z kwadratowej formy przejsc na tortownice
Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.