Temat: Latte mojego przepisu ;)

Witam !.

Chciałbym podzielić się przepisem na latte mojego wykonania,które wykonałem dziś na zasadzie improwizacji.

W 100 ml wrzącej wody zaparzamy 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (najlepiej arabica). W rondelku podgrzewamy około 200 ml mleka (może być 0%,preferowane 3,2 dla lepszego efektu) z 2 kostkami czekolady gorzkiej (ja użyłem krakowskiej gorzkiej). Kawę wlewamy do takiego miksera http://www.empik.com/sekrety-baristy-mikser-do-spieniania-kawy-i-mleka-bialy-edl-sp-z-o-o,p1065831037,gadzety-p następnie dolewamy mleko z roztopioną czekoladą. Miksujemy około 3 minut. Do smaku dodajemy cukier,cukier trzcinowy,bądź słodzik. Możemy użyć również syropów do kawy. Opcjonalnie możemy udekorować bitą śmietaną ze startą czekoladą. Czas wykonania takiego deseru to mniej niż 10 minut.
nie lubie psuc smaku kawy syropami czy czekolada.
fajnie ze jestes kreatywny. :) 

ja uwielbiam cappuccino z cynamonem <3 
Pasek wagi
Ja również nie lubię syropów,nawet ich nie posiadam ;). A jak robisz cappuccino z cynamonem ?. Mam nadzieję że cappuccino nie jest z proszku ;) ?.
oczywiscie, ze nie jest z proszku :). mam ekspres do kawy ze spieniaczem mleka. jak lubisz styl retro moze ci sie spodoba, nawet nie jest drogi (http://www.youandeni.com/premio/ariete-macchina-caffe-1388

robie espresso, spieniam mleko i robie cappuccino, na gore posypuje cynamon. we wloszech w barach posypuja tez kakao... ja wole z cynamonem. 
Pasek wagi
Reklama miksera? 

Ja mam lepszy przepis: podgrzewam mleko i zalewam nim kawę, latte jak się patrzy  Można dodać cukru migdałowego, kawa smakuje jak marcepan.
Pasek wagi
cukier migdalowy? wow, nigdy nie widzialam
Pasek wagi

cicciottella napisał(a):

cukier migdalowy? wow, nigdy nie widzialam

W takich samych saszetkach jak wanilinowy. Cynamonowy też jest. Chyba Dr. Oetkera wszystkie, nie pamiętam.
Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.