Temat: Czym zaskoczyć gości? Menu urodzinowe

Moje drogie, zbliżają się urodziny mojego synka i zaczynam pracować nad urodzinowym menu.

Przejadły mi się już sałatki typu gyros, nieśmiertelne bigosy, czy grzane kiełbaski... Chcę zaskoczyć gości czymś, czego jeszcze nie jedli.

Jakie są Wasze pomysły na urodzinowe dania, przekąski? Co jest u Was na topie?

Może to być całkiem proste danie albo coś skomplikowanego. Na ciepło, na zimno. Pomóżcie!
Polecam program "Menu na miarę" prowadzony przez mega sympatyczną Olgę Głębicką,  na tv puls, w każdym odcinku prowadząca pomaga innej osobie przygotować "przyjęcie" i ma ciekawe pomysły, np ostatnio była zupa z kukurydzy :) Albo sałatka ze szpinaku, sera pleśniowego, orzechów wł. podpieczonych i na to sos z musztardy-miodu-oliwy, super, można ciekawe pomysły na potrawy podpatrzeć, na ipla.tv są odcinki chyba.
Może popróbuj kuchnię hiszpańską? Goście na pewno będą zaskoczeni!
Kuchnia hiszpańska jest zdrowa, smaczna i niskokaloryczna :)
Dla mnie zawsze przy planowaniu menu waźne jest by sprawnie można było wcześniej przygotować, a nie stać potem przy garnkach. Czyli np nie podaję risotto, które trzeba 20 min mieszać i pilnować..
Może jakieś tarty? Np. Na kruchym/pół kruchym/ francuskim spodzie. Np. Z kozim serem albo z pesto z kurczakiem..albo tradycyjny quiche. Oba danie są proste, szybkie i smakują dobrze na ciepło i zimno.
Może być zupa cebulowa. Jak przyjdą goście tylko zapiec porcje z grzankami i serem. Albo krem z dyni czy z pomidorów. 
Do Tart pasują proste sałaty: mix sałat z vinegret i np. Podprażonymi pestkami dyn, pomidorkami i ogórkiem.
Jako mięso moźe jakiś schab faszerowany np. Śliwkami czy morelami. Albo udziec indyka w winie. Często robię piersi kaczki i jako dodatki jabłka z gruszką, żurowinę i brzoskwinie.
Pochodzę ze śląska więc rolady, klusek śląskich i modrej kapusty nigdy nie odmówię na obiad ;)
na priv moge Ci wysłać kilka łatwych przepisow :) teraz to nie chce wypracowania klepac powiem tylko ze "dania" robią wrażenie:) a są bardzo bardzo proste !
Ja zwykle na imprezy szaleję i odchodzę nieco od dietetycznego jedzenia, bo moi najbliżsi nie przepadają za bardzo z niskokalorycznymi potrawami. Chociaż i tak staram się "przemycić" w menu trochę zdrowia. Np. zamiast zupy z serków topionych robię zupę z serków Bieluchów z pieczarkami i klopsikami. Zamiast czipsów - suszone warzywa z sosami. Itd.. :)

Jeżeli nie przejmujesz się kaloriami to mogę podać przepis na coxinhe - chociaż ostrzegam długo się robi i smaży w gorącym oleju - ale wychodzi dużo i jest pyszna! 
zrób mięsnego jeża

pomyśl nad menu tematycznym - np. kuchnia włoska, grecka, chińska

u mnie ostatnio była włoska i odkryłam (pierwszy raz robiłam) grillowane bakłażany i pomidory z miętowym sosem - pyyyyszneeee

postawiłabym na pieczarki faszerowane np. szpinakiem, śliwki suszone w boczku, może jakieś koreczki
jajka faszerowane to też zawsze dobry pomysł na imprezę, roladki z szynki, do środka, papryka, ogórek i co jeszcze chcesz

sałatki:
z tortellini, szynki, ogórka i kukurydzy
z selera konserwowego
z tuńczyka z jajkiem i ryżem
z kurczakiem i ananasem
z paluszkami krabowymi

na ciepło:
tarta
roladki z kurczaka
szaszłyki

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.