Temat: zupa z dyni

Nie mam czasu szukac na forum, więc poproszę Was o jakiś sprawdzony przepis na zupę z dyni. Dostałam od teściowej i tak leży dwa tygodnie, jutro mam trochę czasu, więc mogę ją spożytkować. Kiedyś gotowałam zupę wg jakiegoś przepisu z neta, ale wyszła beznadziejna, mdła i bez smaku, chociaż bardzo zachwalana. Podzielcie się przepisami ;))
Ja gotuje bulion z kostki warzywnej, dodaje dynię pokrojoną w kostkę, marchew w talarki, ziemniaki w kostkę, przesmażoną cebulkę, obinę imbiru, curry, papryki ostrej, pieprzu , soli, natki pietruszki - jest pyszna, można też dodać groszku ptysiowego i zaciągnąć ją śmietaną 18%
Pasek wagi
Rosół na drobiu i włoszczyźnie. Osobno duszę pokrojoną w kostkę i obraną dynię i dwa ziemniaki, dodaję do tego ugotowaną cebulę i marchew z wywaru rosołu (bez reszty włoszczyzny). Blenduję i łączę z rosołem. Doprawiam solą, pieprzem słodką i ostra papryką, tymiankiem, imbirem, liściem laurowym, gałką muszkatołową i majerankiem. Przed podaniem dodaję trochę śmietany 18%. Pychotka :D Już dwa duże gary mam na swoim koncie. Po niedzieli planuję następny :D Trzeba korzystać z owoców jesieni póki można :)
Dziewczyny, dzięki bardzo za przepisy! skorzystałam z obu, zrobiłam takiego mixa, bo nie miałam akurat w domu wszystkich przypraw. bardzo dobra zupka mi wyszła, ale musiałam dodac śmietany, bo mi się trochę za dużo imbiru sypnęło
Gotuję warzywa z dynią pokrojoną w kostkę. Następnie wszystko miksuję blenderem,dolewam mleka i chwilę gotuję. Doprawiam ostrą papryką,solą ziołową i imbirem. Pyszny krem z dyni. Można udekorować jogurtem greckim i groszkiem ptysiowym.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.