- Dołączył: 2011-04-27
- Miasto: Rio De Janeiro
- Liczba postów: 5352
28 września 2013, 09:39
Hej
Jest 1000 przepisów na kurczaka pieczonego, więc was zapytam... jak go przyrządzacie ? ;)
- Dołączył: 2010-07-29
- Miasto: Bielsko-Biała
- Liczba postów: 5563
28 września 2013, 09:40
fajny jest natarty marynatą i pieczony na butelce piwa z ziemniakami , cebulą i marchewką . Aż zgłodniałam na samą myśl :)
- Dołączył: 2013-01-18
- Miasto: Szczecin
- Liczba postów: 1276
28 września 2013, 09:47
miód, sok z cytryny, sól, pieprz, trochę masła
- Dołączył: 2005-11-24
- Miasto: Zabrze
- Liczba postów: 2160
28 września 2013, 10:06
natarty marynatą z oleju wegety czosnku i np majeranku lub ziól prowansalskich mielonej papryki
- Dołączył: 2006-03-06
- Miasto: Zg
- Liczba postów: 4992
28 września 2013, 10:18
natarty pesto przysypany mozarellą
28 września 2013, 10:18
przyprawy -jakie lubisz
robie marynate
1,5 łyzki jogurtu nat
łyzeczka keczupu i koncentratu pomidorowego
nacieram tym kurczka-jest wtedy po upieczeniu bardzo soczysty:)
- Dołączył: 2013-03-08
- Miasto: Szczecin
- Liczba postów: 205
28 września 2013, 12:21
ja robię na szybko kurczaka cytrynowo czosnkowego.
Całego kurczaka nacieram odrobina oleju rzepakowego i sola. Pod skórę kurczaka w miejscach przy piersi czy przy udkach wkładam kawałki czosnku (skóra łatwo odchodzi nawet od surowego mięsa). Daję też małe plasterki cytryn.
Do środka kurczaka wkładam 2 cytryny rozkrojone na połowy.
I tyle.
Piekę ok. 1.5 godziny w temp. 180st.C.
Kurczak jest dobry w momencie, gdy np. ułamiesz lekko udko i ono łatwo odchodzi od kurczaka i nie widać krwi
- Dołączył: 2006-08-06
- Miasto: Sosnowiec
- Liczba postów: 6712
28 września 2013, 18:59
ja zazwyczaj robie marynate z oliwy, czosnku, vegety, papryki slodkiej i ostrej oraz pol lyzeczki miodu. Nacieram go, odstawiam do lodowki na godzine,2. A potem do piekarnika, i klade na niego troche masla lub margaryny.