Temat: kurczak pieczony po waszemu

Hej
Jest 1000 przepisów na kurczaka pieczonego, więc was zapytam...  jak go przyrządzacie ? ;)
fajny jest natarty marynatą i pieczony na butelce piwa z ziemniakami ,  cebulą i marchewką . Aż zgłodniałam na samą myśl :) 
Pasek wagi
miód, sok z cytryny, sól, pieprz, trochę masła
Pasek wagi
Miód musztarda i curry. 
natarty marynatą z oleju wegety czosnku i np majeranku lub ziól prowansalskich mielonej papryki
natarty pesto przysypany mozarellą
przyprawy -jakie lubisz
robie marynate
1,5 łyzki jogurtu nat
łyzeczka keczupu i koncentratu pomidorowego
nacieram tym kurczka-jest wtedy po upieczeniu bardzo soczysty:)
ja robię na szybko kurczaka cytrynowo czosnkowego.
Całego kurczaka nacieram odrobina oleju rzepakowego i sola.  Pod skórę kurczaka w miejscach przy piersi czy przy udkach wkładam kawałki czosnku (skóra łatwo odchodzi nawet od surowego mięsa). Daję też małe plasterki cytryn.
Do środka kurczaka wkładam 2 cytryny rozkrojone na połowy.
I tyle.

Piekę ok. 1.5 godziny w temp. 180st.C.

Kurczak jest dobry w momencie, gdy np. ułamiesz lekko udko i ono łatwo odchodzi od kurczaka i nie widać krwi
ja zazwyczaj robie marynate z oliwy, czosnku, vegety, papryki slodkiej i ostrej oraz pol lyzeczki miodu. Nacieram go, odstawiam do lodowki na godzine,2. A potem do piekarnika, i klade na niego troche masla lub margaryny.
Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.