22 września 2013, 17:18
Wiecie jak można zrobić buraki żeby uniknąć ścierania ich na tartce ? Jak przyprawić ? Pokroić w plastry i gotować ? ;)
22 września 2013, 17:57
Ugotowane w skorkach, obrac, pokroic w plastry 0,5cm lub kostke.
Na patelni rozgrzej lyzke oliwy z przyprawami: sol, pieprz lub chili, ewentualnie jakies ziola i na to wrzuc plastry buraka. Podsmaz chwile i gotowe.
Przed podaniem mozesz skrobic odrobina soku z cytryny. Sprawdzone
- Dołączył: 2005-12-13
- Miasto: Katowice
- Liczba postów: 3048
22 września 2013, 22:05
ugotuj na parze - buraki mają wtedy tak niesamowity smak, że nie trzeba ich juz przyprawiać!
- Dołączył: 2013-06-15
- Miasto: Bristol
- Liczba postów: 1318
22 września 2013, 22:24
Ja biorę takie wielkości piłki tenisowej, szoruję ale nie obieram i owijam szczelnie w folię aluminiową i wrzucam do piekarnika na ok 200 stopni na 1,5 godz. Po tym czasie zdejmuję folię, wrzucam do zimnej wody, co je hartuje i można je obrać ze skórki rękoma. Są genialne, teraz zwłaszcza bo jest na nie sezon. Ja już nie doprawiam niczym, są takie słodkie. Ale je tarkuję. Możesz pokroić na plasterki czy kostkę, w zasadzie ręce są zawsze czerwone :)
- Dołączył: 2013-07-16
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 1420
22 września 2013, 22:40
ja czasa i pieke z ziloami w piekarniku ...tak samo jak ziemniaki czy dynie