- Dołączył: 2013-02-20
- Miasto: Opole
- Liczba postów: 2206
21 września 2013, 19:03
Hej :) Przymierzam się do upieczenia domowego chlebka razowego, stąd też moje pytanie. Znalazłam dwa przepisy, w których wykorzystana jest w 100% mąka żytnia razowa oraz drożdże. Czytałam jednak kiedyś, że chleb żytni razowy wychodzi tylko na zakwasie. Jest to prawdą? Niby powinny się udać skoro są takie przepisy, ale nie chciałabym, aby jednak wypiek okazał się klapą, bo pewnie zniechęci mnie to do dalszych starań... Próbowaliście może piec taki chleb albo macie jakiś sprawdzony przepis? Byłabym wdzięczna :)
- Dołączył: 2013-06-15
- Miasto: Bristol
- Liczba postów: 1318
21 września 2013, 19:58
Moja mama piecze od lat chleb, nazwałabym go mieszanym, bo używa i mąki żytniej i pszennej, no i zawsze na zakwasie. Wydaje mi się, że na drożdżach też wyjdzie, ale na zakwasach są zdrowsze.
http://pracowniawypiekow.blogspot.com/ tu masz kopalnię przepisów, a po prawej stronie poradnik początkującego piekarza :)
- Dołączył: 2009-10-19
- Miasto: Norwegia
- Liczba postów: 682
21 września 2013, 19:58
Ja stale piekę chleb 100% żytni razowy, ale na samym zakwasie. Zawsze mi wychodzi, ale mam dojrzały zakwas. Robię z tego
przepisu. Bardzo polecam, bo jest pyszny :)