Temat: Domowy chleb.

Hej :) Przymierzam się do upieczenia domowego chlebka razowego, stąd też moje pytanie. Znalazłam dwa przepisy, w których wykorzystana jest w 100% mąka żytnia razowa oraz drożdże. Czytałam jednak kiedyś, że chleb żytni razowy wychodzi tylko na zakwasie. Jest to prawdą? Niby powinny się udać skoro są takie przepisy, ale nie chciałabym, aby jednak wypiek okazał się klapą, bo pewnie zniechęci mnie to do dalszych starań... Próbowaliście może piec taki chleb albo macie jakiś sprawdzony przepis? Byłabym wdzięczna :) 
Moja mama piecze od lat chleb, nazwałabym go mieszanym, bo używa i mąki żytniej i pszennej, no i zawsze na zakwasie. Wydaje mi się, że na drożdżach też wyjdzie, ale na zakwasach są zdrowsze.
http://pracowniawypiekow.blogspot.com/ tu masz kopalnię przepisów, a po prawej stronie poradnik początkującego piekarza :)
Pasek wagi
Ja stale piekę chleb 100% żytni razowy, ale na samym zakwasie. Zawsze mi wychodzi, ale mam dojrzały zakwas. Robię z tego przepisu. Bardzo polecam, bo jest pyszny :)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.