- Dołączył: 2012-11-19
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 1404
21 września 2013, 15:01
Jutro jadę do rodziców na obiad i postanowiłam zrobić tacie słodką niespodziankę - jego ulubionego murzynka.
Przepis:
1 masło
3 łyżki kakao
1 + 1/2 szkl cukru
1/2 szkl wody
Zagotować i dodać
2 szkl mąki
4 jajka ( żółtka ubita piana z białek z odrobina soli)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
I tu moje pytanie: w lodówce mam tylko 2 jajka - czy ciasto się uda i odpowiednio wyrośnie na 2 jajkach? Czy lepiej jednak wybrać się do sklepu i dodać tyle jajek ile mam w przepisie ( dodam, że murzynek z tego przepisu zawsze się udaje)
- Dołączył: 2012-01-17
- Miasto: Toruń
- Liczba postów: 2924
21 września 2013, 15:05
Udaj się do sklepu. Po co zmarnować wszystkie składniki jak by się nie udało skoro można iść po 2 jajka do sklepu.
- Dołączył: 2010-11-24
- Miasto: Dolina Słoni
- Liczba postów: 14535
21 września 2013, 15:14
1.Iść do sklepu
2.Zrobić ciasto z połowy składników czyli wszystko na pół.
- Dołączył: 2013-02-08
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 920
21 września 2013, 15:23
chyba nie opłaca się ryzykować :)
- Dołączył: 2013-04-10
- Miasto:
- Liczba postów: 3026
21 września 2013, 15:31
Ja bym nie ryzykowała bo pewnie by nie wyszło. Albo kup jajka albo zrób z połowy porcji
- Dołączył: 2010-11-03
- Miasto: Ibiza
- Liczba postów: 15703
21 września 2013, 15:40
Jajek w lodowce nigdy za wiele :)
Ja bym raz, dwa skoczyla do sklepu zamiast się zastanawiać :)
21 września 2013, 15:55
Gdyby mozna było dodoać do murzynka 2 jajka zamiast 4 to w przepisie podaliby 2. Muszą być 4 .
- Dołączył: 2011-08-01
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 3629
21 września 2013, 20:00
zrob z polowy skladnikow mala blache
- Dołączył: 2006-11-14
- Miasto: Katowice
- Liczba postów: 3979
21 września 2013, 21:58
E tam ja zawsze modyfikuję przepisy wg siebie i zawsze mi wychodzi. Nie raz zmniejszałam ilość jajek w cieście.