Temat: 2 jajka do ciasta zamiast 4 - uda się?

Jutro jadę do rodziców na obiad i postanowiłam zrobić tacie słodką niespodziankę - jego ulubionego murzynka. 

Przepis:

1 masło
3 łyżki kakao
1 + 1/2 szkl cukru
1/2 szkl wody
Zagotować i dodać

2 szkl mąki
4 jajka ( żółtka ubita piana z białek z odrobina soli)
2 łyżeczki proszku do pieczenia

I tu moje pytanie: w lodówce mam tylko 2 jajka -  czy ciasto się uda i odpowiednio wyrośnie na 2 jajkach? Czy lepiej jednak wybrać się do sklepu i dodać tyle jajek ile mam w przepisie ( dodam, że murzynek z tego przepisu zawsze się udaje) 


Udaj się do sklepu. Po co zmarnować wszystkie składniki jak by się nie udało skoro można iść po 2 jajka do sklepu.
1.Iść do sklepu
2.Zrobić ciasto z połowy składników czyli wszystko na pół.
chyba nie opłaca się ryzykować :)
Ja bym nie ryzykowała bo pewnie by nie wyszło. Albo kup jajka albo zrób z połowy porcji
Jajek w lodowce nigdy za wiele :)
Ja bym raz, dwa skoczyla do sklepu zamiast się zastanawiać :)
Pasek wagi
Gdyby mozna było dodoać do murzynka 2 jajka zamiast 4 to w przepisie podaliby 2. Muszą być 4 . 
zrob z polowy skladnikow mala blache
E tam ja zawsze modyfikuję przepisy wg siebie i zawsze mi wychodzi. Nie raz zmniejszałam ilość jajek w cieście.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.