- Dołączył: 2012-07-29
- Miasto: Czaplinek
- Liczba postów: 13674
17 września 2013, 15:36
Chce zrobić leśne grzyby duszone w śmetanie, słyszałam że lepiej najpierw je obsmażyć a nie gotować bo wtedy nie są takie ślimakowate, ale nigdy nie robiłam takich grzybów a w przepisach wszędzie są najpierw gotowane, czy wiecie jak je zrobić w wersji smażonej??
- Dołączył: 2012-05-15
- Miasto:
- Liczba postów: 3543
17 września 2013, 15:41
ja miałam ostatnio borowiki, planowałam je zrobić właśnie w śmietanie, ale jak pokroiłam w plasterki i poddusiłam na maśle, to wyszły tak pyszne że zrezygnowałam z dalszego ciągu obróbki ;)
czyli-> podduś na masełku, potem kapnij wody i śmietany
Edytowany przez Lozari 17 września 2013, 15:42
- Dołączył: 2012-07-29
- Miasto: Czaplinek
- Liczba postów: 13674
17 września 2013, 15:43
obojętnie jakiej śmietany? nigdzie nie pisze jaka ma być ;/
- Dołączył: 2012-05-15
- Miasto:
- Liczba postów: 3543
17 września 2013, 15:44
wg mnie lepiej kwaśniejsza, nie kremówka, taka 12-18% powinna być OK
- Dołączył: 2010-11-03
- Miasto: Ibiza
- Liczba postów: 15703
17 września 2013, 15:49
Ja robiłam zawsze kurki.
Smażyłam na patelni, czekałam, aż odparuje się woda z nich, dodawałam śmietanę kwaśną (dwunastke lub osiemnastke), doprawiałam i już :)
17 września 2013, 15:54
Ja mimo wszystko wole grzyby trochę obgotować (oprócz kurek) a potem podsmażyć ja używam słodkiej śmietanki.
- Dołączył: 2006-08-06
- Miasto: Sosnowiec
- Liczba postów: 6712
17 września 2013, 21:57
a czym je przyprawic? Mozna takie zapasteryzowac?
- Dołączył: 2011-04-07
- Miasto: Wrocław
- Liczba postów: 1122
17 września 2013, 23:29
Sprawdzony przepis mojej mamy :) najpierw podsmażyć cebulkę na maśle, kiedy się zarumieni dodac pokrojone grzyby. Poddusić aż trochę zmiękną i na koniec dodać słodkiej śmietany. Doprawiamy tylko sola i pieprzem bo zbyt intensywne przyprawy mogą zepsuć nam smak grzybów :) smacznego, ja wlasnie wczoraj dogadzalam sobie takim obiadem na plackach ziemniaczanych :) dietetyczne to to nie jest ale jakie dobre ;)
- Dołączył: 2012-07-29
- Miasto: Czaplinek
- Liczba postów: 13674
18 września 2013, 11:24
pyszne grzybki wyszły, na was zawsze mozna liczyć, ja je obgotowałam najpierw i nie żaluje