Temat: duszone grzyby w śmietanie

Chce zrobić leśne grzyby duszone w śmetanie, słyszałam że lepiej najpierw je obsmażyć a nie gotować bo wtedy nie są takie ślimakowate, ale nigdy nie robiłam takich grzybów a w przepisach wszędzie są najpierw gotowane, czy wiecie jak je zrobić w wersji smażonej??
Pasek wagi
ja miałam ostatnio borowiki, planowałam je zrobić właśnie w śmietanie, ale jak pokroiłam w plasterki i poddusiłam na maśle, to wyszły tak pyszne że zrezygnowałam z dalszego ciągu obróbki ;)
czyli-> podduś na masełku, potem kapnij wody i śmietany
Pasek wagi
obojętnie jakiej śmietany? nigdzie nie pisze jaka ma być ;/
Pasek wagi
wg mnie lepiej kwaśniejsza, nie kremówka, taka 12-18% powinna być OK
Pasek wagi
Ja robiłam zawsze kurki.
Smażyłam na patelni, czekałam, aż odparuje się woda z nich, dodawałam śmietanę kwaśną (dwunastke lub osiemnastke), doprawiałam i już :)
Pasek wagi
Ja mimo wszystko wole grzyby trochę obgotować (oprócz kurek) a potem podsmażyć ja używam słodkiej śmietanki.

a czym je przyprawic? Mozna takie zapasteryzowac?


Pasek wagi
Sprawdzony przepis mojej mamy :) najpierw podsmażyć cebulkę na maśle, kiedy się zarumieni dodac pokrojone grzyby. Poddusić aż trochę zmiękną i na koniec dodać słodkiej śmietany. Doprawiamy tylko sola i pieprzem bo zbyt intensywne przyprawy mogą zepsuć nam smak grzybów :) smacznego, ja wlasnie wczoraj dogadzalam sobie takim obiadem na plackach ziemniaczanych :) dietetyczne to to nie jest ale jakie dobre ;)
pyszne grzybki wyszły, na was zawsze mozna liczyć, ja je obgotowałam najpierw i nie żaluje
Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.