- Dołączył: 2013-04-01
- Miasto: Kwidzyn
- Liczba postów: 119
11 września 2013, 13:56
Ostatnio na zakupach skusiłam się na zakup soczewicy :czerwonej i zielonej .
Teraz szukam przepisu na coś pysznego z soczewicy ?
- Dołączył: 2013-08-07
- Miasto: Będzin
- Liczba postów: 3829
11 września 2013, 14:01
wujek google pewnie zna jakies fajne dania z soczewicy...
- Dołączył: 2013-04-01
- Miasto: Kwidzyn
- Liczba postów: 119
11 września 2013, 14:13
Wujek google owszem zna -ale chciałam się poradzić Vitali
- Dołączył: 2012-06-23
- Miasto: Wrocław
- Liczba postów: 567
11 września 2013, 14:22
mogę dać przepis jak odpowiednio ugotować zieloną soczewice żeby była pyszna:
• 100 g zielonej soczewicy
• sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
• 1 łyżeczka suszonej szałwii
• 2 ząbki czosnku, posiekane
• 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
• 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
• 1 łyżka soku z cytryny i 1 łyżeczka startej skórki
• 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
• ostre chilli do smaku
Soczewicę opłukać, wsypać do rondelka i wlać wodę (2,5 cm warstwa wody ponad poziom soczewicy). Doprawić solą i pieprzem, dodać 1 łyżeczkę suszonej szałwii, 1 posiekany ząbek czosnku, 1 łyżkę oliwy z oliwek extra virgin, zagotować. Gotować bez przykrycia na małym ogniu przez około 20 minut, aż soczewica będzie miękka, ale będzie wciąż al dente. Odstawić z ognia, wymieszać z pozostałymi 2 łyżkami oliwy z oliwek oraz posiekanym 1 ząbkiem czosnku. Dodać 1 łyżeczką miodu lub syropu klonowego, sok i skórkę z cytryny oraz natkę pietruszki. Doprawić chilli do smaku oraz ewentualnie solą i pieprzem.
A czerwoną można wrzucać do wszystkiego : do sałatki, do zupy (najlepiej pomidorowej) zapiekać np z jajkiem i szpinakiem, jeść jako dodatek do mięsa czy ryb ...
11 września 2013, 14:23
To ja się podzielę moimi ulubionymi przepisami (podlinkowane):
i fajny sposób na wykorzystanie zielonej soczewicy klik
- Dołączył: 2011-02-22
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 1811
11 września 2013, 14:25
pierogi z soczewicą <3 i smakują identycznie jak z mięsa, ja na początku nie wyczułam różnicy :)
- Dołączył: 2013-01-18
- Miasto: Szczecin
- Liczba postów: 1276
11 września 2013, 14:46
Ja z czerwonej soczewicy i pomidorów robię zupę krem albo gotuję soczewicę, dodaję pomidory, paprykę, brokuł albo groszek i do tego kawałki piersi z kurczaka i przyprawy, czasami ryż brązowy.
Edytowany przez Shalassa 11 września 2013, 14:48
- Dołączył: 2013-01-18
- Miasto: Szczecin
- Liczba postów: 1276
11 września 2013, 14:46
dubel
Edytowany przez Shalassa 11 września 2013, 14:47
- Dołączył: 2013-01-18
- Miasto: Szczecin
- Liczba postów: 1276
11 września 2013, 14:46
dubel
Edytowany przez Shalassa 11 września 2013, 14:47