Temat: pomysł na danie z soczewicy ??

Ostatnio na zakupach skusiłam się na zakup soczewicy :czerwonej i zielonej .
Teraz szukam przepisu na coś pysznego z soczewicy ?
Pasek wagi
wujek google pewnie zna jakies fajne dania z soczewicy...
Pasek wagi
Wujek google owszem zna -ale chciałam się poradzić Vitali 
Pasek wagi
mogę dać przepis jak odpowiednio ugotować zieloną soczewice żeby była pyszna: 
100 g zielonej soczewicy
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
1 łyżeczka suszonej szałwii
2 ząbki czosnku, posiekane
3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
1 łyżka soku z cytryny i 1 łyżeczka startej skórki
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
ostre chilli do smaku 
 Soczewicę opłukać, wsypać do rondelka i wlać wodę (2,5 cm warstwa wody ponad poziom soczewicy). Doprawić solą i pieprzem, dodać 1 łyżeczkę suszonej szałwii, 1 posiekany ząbek czosnku, 1 łyżkę oliwy z oliwek extra virgin, zagotować. Gotować bez przykrycia na małym ogniu przez około 20 minut, aż soczewica będzie miękka, ale będzie wciąż al dente. Odstawić z ognia, wymieszać z pozostałymi 2 łyżkami oliwy z oliwek oraz posiekanym 1 ząbkiem czosnku. Dodać 1 łyżeczką miodu lub syropu klonowego, sok i skórkę z cytryny oraz natkę pietruszki. Doprawić chilli do smaku oraz ewentualnie solą i pieprzem.
A czerwoną można wrzucać do wszystkiego : do sałatki, do zupy (najlepiej pomidorowej) zapiekać np z jajkiem i szpinakiem, jeść jako dodatek do mięsa czy ryb ... 
Pasek wagi
To ja się podzielę moimi ulubionymi przepisami (podlinkowane):
i fajny sposób na wykorzystanie zielonej soczewicy klik 
pierogi z soczewicą <3 i smakują identycznie jak z mięsa, ja na początku nie wyczułam różnicy :)
pasztet z czerwonej soczewicy , mniam :)
Ja z czerwonej soczewicy i pomidorów robię zupę krem albo gotuję soczewicę, dodaję pomidory, paprykę, brokuł albo groszek i do tego kawałki piersi z kurczaka i przyprawy, czasami ryż brązowy.

Pasek wagi
dubel
Pasek wagi
dubel

Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.