Temat: Quinoa - jak przygotowac?

Jadla ktoras z was moze? Mam ochote na cos nowego, a podobno jest bardzo zdrowa. Tylko nie wiem jak smakuje i jak sie to przygotowuje... probowalam ostatnio ugotowac amarantus, to byl ohydny, wodnisty i klejacy ;/

1

Wystarczy pogooglać . >>KLIK<< 

zlosnica1989 napisał(a):

Wystarczy pogooglać . >>KLIK<< 
Tak samo bylo z amarantusem, kilkanascie stron przeczytalam i dwa razy mi nie wyszlo... nie wiem, moze jestem jakos uposledzona kulinarnie... xD
Na jedną porcję robię ćwierć szklanki ziaren, pół szklanki wody.

Wstawiam wodę, dosypuję trochę soli i około łyżeczki oleju rzepakowego zimnotłoczonego/oliwy/oleju kokosowego (zależy od posmaku na który mam ochotę). Doprowadzam do zagotowania, w międzyczasie przelewam ziarna zimną wodą (na sitku). Do gotującej się wody wsypuję quinoę, czekam aż wszystko zagotuje się po raz drugi, wtedy przykrywam i skręcam gaz, czasem zaglądam i mieszam. Gotuje się około 15 minut albo aż wchłonie całą wodę, ziarna będą miękkie ale lekko chrupiące, konsystencja podobna do ikry:)

Ja uzywam do zup warzywnych, jako zamiennik kasz, lub na slodko np z twarogiem i truskawkami :)

damawglanach napisał(a):

Na jedną porcję robię ćwierć szklanki ziaren, pół szklanki wody.Wstawiam wodę, dosypuję trochę soli i około łyżeczki oleju rzepakowego zimnotłoczonego/oliwy/oleju kokosowego (zależy od posmaku na który mam ochotę). Doprowadzam do zagotowania, w międzyczasie przelewam ziarna zimną wodą (na sitku). Do gotującej się wody wsypuję quinoę, czekam aż wszystko zagotuje się po raz drugi, wtedy przykrywam i skręcam gaz, czasem zaglądam i mieszam. Gotuje się około 15 minut albo aż wchłonie całą wodę, ziarna będą miękkie ale lekko chrupiące, konsystencja podobna do ikry:)


Dzieki!!! nastepnym razem sprobuje tego sposobu :)

prosiatko.2 napisał(a):

Ja uzywam do zup warzywnych, jako zamiennik kasz, lub na slodko np z twarogiem i truskawkami :)
O rany, ale to przepysznie wyglada :)
ja dodaję do sałatek i czasem jako farsz z dodatkiem warzyw do sajgonek :)
Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.