- Dołączył: 2013-08-31
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 513
31 sierpnia 2013, 17:17
Jadla ktoras z was moze? Mam ochote na cos nowego, a podobno jest bardzo zdrowa. Tylko nie wiem jak smakuje i jak sie to przygotowuje... probowalam ostatnio ugotowac amarantus, to byl ohydny, wodnisty i klejacy ;/
31 sierpnia 2013, 17:19
Edytowany przez rrt43 21 października 2013, 17:47
- Dołączył: 2013-08-31
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 513
31 sierpnia 2013, 17:24
zlosnica1989 napisał(a):
Wystarczy pogooglać . >>KLIK<<
Tak samo bylo z amarantusem, kilkanascie stron przeczytalam i dwa razy mi nie wyszlo... nie wiem, moze jestem jakos uposledzona kulinarnie... xD
- Dołączył: 2011-07-03
- Miasto: Toruń
- Liczba postów: 1374
31 sierpnia 2013, 17:49
Na jedną porcję robię ćwierć szklanki ziaren, pół szklanki wody.
Wstawiam wodę, dosypuję trochę soli i około łyżeczki oleju rzepakowego zimnotłoczonego/oliwy/oleju kokosowego (zależy od posmaku na który mam ochotę). Doprowadzam do zagotowania, w międzyczasie przelewam ziarna zimną wodą (na sitku). Do gotującej się wody wsypuję quinoę, czekam aż wszystko zagotuje się po raz drugi, wtedy przykrywam i skręcam gaz, czasem zaglądam i mieszam. Gotuje się około 15 minut albo aż wchłonie całą wodę, ziarna będą miękkie ale lekko chrupiące, konsystencja podobna do ikry:)
31 sierpnia 2013, 18:54
Ja uzywam do zup warzywnych, jako zamiennik kasz, lub na slodko np z twarogiem i truskawkami :)
![]()
- Dołączył: 2013-08-31
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 513
31 sierpnia 2013, 19:18
damawglanach napisał(a):
Na jedną porcję robię ćwierć szklanki ziaren, pół szklanki wody.Wstawiam wodę, dosypuję trochę soli i około łyżeczki oleju rzepakowego zimnotłoczonego/oliwy/oleju kokosowego (zależy od posmaku na który mam ochotę). Doprowadzam do zagotowania, w międzyczasie przelewam ziarna zimną wodą (na sitku). Do gotującej się wody wsypuję quinoę, czekam aż wszystko zagotuje się po raz drugi, wtedy przykrywam i skręcam gaz, czasem zaglądam i mieszam. Gotuje się około 15 minut albo aż wchłonie całą wodę, ziarna będą miękkie ale lekko chrupiące, konsystencja podobna do ikry:)
Dzieki!!! nastepnym razem sprobuje tego sposobu :)
- Dołączył: 2013-08-31
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 513
31 sierpnia 2013, 19:18
prosiatko.2 napisał(a):
Ja uzywam do zup warzywnych, jako zamiennik kasz, lub na slodko np z twarogiem i truskawkami :)
O rany, ale to przepysznie wyglada :)
- Dołączył: 2010-11-19
- Miasto: Katowice
- Liczba postów: 1094
31 sierpnia 2013, 21:29
ja dodaję do sałatek i czasem jako farsz z dodatkiem warzyw do sajgonek :)