Temat: Krem do tortu ?

Mam przepis na dobry biszkopt, więc połowa sukcesu tortu jest :)
Szukam dobrego przepisu na masę, ale coś nie mogę znaleźć.. Znalazłam krem ananasowy, ale może polecicie coś innego ? :)

(niedawno założyłam grupę ''ograniczamy słodycze''  - wiem, że nie pasuje ten wpis, ale w sobotę robię imprezę i to będzie ten dzień, kiedy sobie coś zjem słodkiego )
1). Krem ananasowy

Składniki:
- 1 puszka ananasa (krążki)
- 1 budyń śmietankowy
- 1/2 szklanki mleka
- 5 żółtek
- 1 czubata łyżka mąki tortowej
- 1-1,5 kostki masła
- 3 łyżki soku z cytryny
- 3-4 łyżki spirytusu

Wykonanie:
- ananasy dobrze odcedzić na sicie, pokroić w 2-3 milimetrowe kawałeczki, wrzucić na sitko i wydusić sok
- budyń śmietankowy rozrobić w 1/2 do 3/4 szklanki mleka, dodać 1 żółtko i 1 czubatą łyżkę mąki tortowej
- sok z ananasa zagotować
- do gotującego się soku wlać rozrobiony budyń, chwilę zagotować aż zacznie "puchać", wystudzić w zimnej wodzie
- 1 kostkę (do 1,5) masła utrzeć z 4 żółtkami i dodać wystudzony budyń
- dodać ananasy, sok z cytryny i spirytus, wymieszać

O takie coś znalazłam
ja najczęściej robię krem śmietanowy z mascarpone, ale jest barrrrrrrdzo kaloryczny :)
ja robię orzechowy albo kawowy też jest niezły


Pasek wagi
o znalazłam też krem z białej czekolady i capuccino to chyba będzie to :D
pyszny jest z mascarpone i masy kajmakowej + daktyle
Pasek wagi
Myślicie, że jasny biszkopt będzie pasować do masy capuccino z białą czekoladą czy do biszkoptu dodać kakao, żeby był ciemny.. ?
Ja robię zwykłą bitą smietanę z aromatem albo sokiem z cytryny i cukrem. Szybko się ubija (śmietana musi być specjalna do ubijania i schłodzona), bez babrania jak przy innych kremach, smakuje doskonale. 
Pasek wagi
jakie owoce pasowałyby na górę tortu z jasnego biszkoptu, masa z białej czekolady i capuccino ?
ja robie tradycyjny krem maslany. na cin cin jest przepis

4 całe jajka
1-1,5 szklanki cukru
2 kostki masła bez dodatku oleju
szczypta soli
50 ml spirytusu lub wódki
1 duży cukier waniliowy
200 g czekolady deserowej/gorzkiej lub 100 g deserowej/gorzkiej i 100 g mlecznej

Jajka ubijać z cukrem,cukrem waniliowym i solą w kąpieli wodnej tak długo aż masa zbieleje,powiększy znacznie swoją objętość i będzie bardzo ciepła.Po ubiciu odstawić do przestudzenia.
Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej.Masło o temperaturze pokojowej ucierać mikserem do białości i dodać do niego rozpuszczoną czekoladę.Następnie dodawać powoli po jednej łyżce masę jajeczną.Na koniec powolutku dodać spirytus.
Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.