- Dołączył: 2013-06-05
- Miasto: Września
- Liczba postów: 1750
29 sierpnia 2013, 10:52
Mam przepis na dobry biszkopt, więc połowa sukcesu tortu jest :)
Szukam dobrego przepisu na masę, ale coś nie mogę znaleźć.. Znalazłam krem ananasowy, ale może polecicie coś innego ? :)
(niedawno założyłam grupę
''ograniczamy słodycze'' - wiem, że nie pasuje ten wpis, ale w sobotę robię imprezę i to będzie ten dzień, kiedy sobie coś zjem słodkiego ![]()
)
- Dołączył: 2011-06-20
- Miasto: Wajsówka
- Liczba postów: 6849
29 sierpnia 2013, 10:56
ja najczęściej robię krem śmietanowy z mascarpone, ale jest barrrrrrrdzo kaloryczny :)
- Dołączył: 2013-07-11
- Miasto: Jarosław
- Liczba postów: 670
29 sierpnia 2013, 10:57
ja robię orzechowy albo kawowy też jest niezły
- Dołączył: 2013-06-05
- Miasto: Września
- Liczba postów: 1750
29 sierpnia 2013, 11:02
o znalazłam też krem z białej czekolady i capuccino to chyba będzie to :D
- Dołączył: 2010-07-29
- Miasto: Bielsko-Biała
- Liczba postów: 5563
29 sierpnia 2013, 11:04
pyszny jest z mascarpone i masy kajmakowej + daktyle
- Dołączył: 2013-06-05
- Miasto: Września
- Liczba postów: 1750
29 sierpnia 2013, 11:04
Myślicie, że jasny biszkopt będzie pasować do masy capuccino z białą czekoladą czy do biszkoptu dodać kakao, żeby był ciemny.. ?
- Dołączył: 2011-05-25
- Miasto: Alderaan
- Liczba postów: 12868
29 sierpnia 2013, 11:05
Ja robię zwykłą bitą smietanę z aromatem albo sokiem z cytryny i cukrem. Szybko się ubija (śmietana musi być specjalna do ubijania i schłodzona), bez babrania jak przy innych kremach, smakuje doskonale.
- Dołączył: 2013-06-05
- Miasto: Września
- Liczba postów: 1750
29 sierpnia 2013, 11:14
jakie owoce pasowałyby na górę tortu z jasnego biszkoptu, masa z białej czekolady i capuccino ?
- Dołączył: 2013-03-06
- Miasto: Częstochowa
- Liczba postów: 25973
29 sierpnia 2013, 11:27
ja robie tradycyjny krem maslany. na cin cin jest przepis
4 całe jajka
1-1,5 szklanki cukru
2 kostki masła bez dodatku oleju
szczypta soli
50 ml spirytusu lub wódki
1 duży cukier waniliowy
200 g czekolady deserowej/gorzkiej lub 100 g deserowej/gorzkiej i 100 g mlecznej
Jajka ubijać z cukrem,cukrem waniliowym i solą w kąpieli wodnej tak
długo aż masa zbieleje,powiększy znacznie swoją objętość i będzie bardzo
ciepła.Po ubiciu odstawić do przestudzenia.
Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej.Masło o
temperaturze pokojowej ucierać mikserem do białości i dodać do niego
rozpuszczoną czekoladę.Następnie dodawać powoli po jednej łyżce masę
jajeczną.Na koniec powolutku dodać spirytus.