- Dołączył: 2012-07-16
- Miasto: Giżycko
- Liczba postów: 877
26 sierpnia 2013, 11:31
jak zrobic ciasto podzielic na dwa jedna czesc upiec druga zamrozic ?? i potem na upieczona włozyc jabłka i zetrzec na tarce zamrozona i piec dalej tylko w jakiej temperaturze i na ile
- Dołączył: 2013-07-23
- Miasto: Szczecin
- Liczba postów: 577
26 sierpnia 2013, 11:33
wyszukiwarka google pełna jest przepisów, również w wersji ze startym ciastem na wierzchu
- Dołączył: 2013-04-23
- Miasto: Zielona Góra
- Liczba postów: 30
26 sierpnia 2013, 11:37
jedną część wyłożyć na blachę, drugą część schować do zamrażarki. Kiedy już to ciacho z zamrażarki będzie gotowe, wtedy kładziesz jabłka na 1 część i przykrywasz tą z zamrazarki. Wkładasz do piekarnika, czekasz aż ciacho się mocno zarumieni.
26 sierpnia 2013, 11:55
nie wiem do jakiego przepisu się odnosisz;] ale większość jednak mówi by całe ciasto schłodzić a następnie częścią wyłożyć blachę na to masa jabłkowa i pozostałą część skruszyć czy zetrzeć na tarce na wierzch jako tzw. 'kruszonkę'
26 sierpnia 2013, 11:57
z opisu domyślam sie że to kruche.. mozesz najpierw podpiec spód ok 15 min (posmaruj białkiem jajka żeby sok z jabłek Ci nie wsiąkał),póżniej dodaj jabłka i kruszonkę (lekko zamarznięte ciasto lepiej sie ściera na tarce) piecz w 180 stopniach, aż górna warstwa się nie zarumieni (kolejne 20-30 minut).. czas zalezy od grubości ciasta.. ale expertem nie jestem...
Edytowany przez 26 sierpnia 2013, 11:58
- Dołączył: 2007-12-15
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 1268
27 sierpnia 2013, 12:25
robię z tego przepisu
http://www.mojewypieki.com/przepis/szarlotka-na-ciescie-kruchym