Temat: jabłecznik

jak zrobic ciasto podzielic na dwa jedna czesc upiec druga zamrozic ?? i potem na upieczona włozyc jabłka i zetrzec na tarce zamrozona i piec dalej tylko w jakiej temperaturze i na ile

wyszukiwarka google pełna jest przepisów, również w wersji ze startym ciastem na wierzchu
Pasek wagi
jedną część wyłożyć na blachę, drugą część schować do zamrażarki. Kiedy już to ciacho z zamrażarki będzie gotowe, wtedy kładziesz  jabłka na 1 część i przykrywasz tą z zamrazarki. Wkładasz do piekarnika, czekasz aż ciacho się mocno zarumieni.
Pasek wagi
nie wiem do jakiego przepisu się odnosisz;] ale większość jednak mówi by całe ciasto schłodzić a następnie częścią wyłożyć blachę na to masa jabłkowa i pozostałą część skruszyć czy zetrzeć na tarce na wierzch jako tzw. 'kruszonkę'
z opisu domyślam sie że to kruche.. mozesz najpierw podpiec spód ok 15 min (posmaruj białkiem jajka żeby sok z jabłek Ci nie wsiąkał),póżniej dodaj jabłka i kruszonkę (lekko zamarznięte ciasto lepiej sie ściera na tarce) piecz w 180 stopniach, aż górna warstwa się nie zarumieni (kolejne 20-30 minut).. czas zalezy od grubości ciasta.. ale expertem nie jestem...
robię z tego przepisu
http://www.mojewypieki.com/przepis/szarlotka-na-ciescie-kruchym


© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.