- Dołączył: 2011-10-13
- Miasto: Łódź
- Liczba postów: 691
22 sierpnia 2013, 15:28
Jak zrobic taki deser? Znalazlam to zdjecie w internecie. Moja mama taki robila ale juz nie pamieta przepisu. Moze ktoras z was wie jak to zrobic??
- Dołączył: 2013-01-24
- Miasto: Gdynia
- Liczba postów: 4854
22 sierpnia 2013, 15:45
To galaretki pokrojone w kostki i zalane galaretka cytrynowa z dodatkiem mleka :)
22 sierpnia 2013, 15:45
sandraa188 napisał(a):
to na pewno nie jest masa na sernik
Na sernik nie... ale na sernik na zimno owszem...
Chyba faktycznie kulejesz kulinarnie.
- Dołączył: 2008-08-20
- Miasto: Bajka
- Liczba postów: 12809
22 sierpnia 2013, 15:47
JaGruba napisał(a):
sandraa188 napisał(a):
to na pewno nie jest masa na sernik
Na sernik nie... ale na sernik na zimno owszem... Chyba faktycznie kulejesz kulinarnie.
to jest smietanowiec...wczoraj go robiłam:)
22 sierpnia 2013, 15:52
zwykłe galaretki a to białe to serek homogenizowany waniliowy z żelatyną lub galaretką cytrynową :) (w zależności od przepisu "to białe" jest czymś innym :) )
Edytowany przez 74443ca0cbbe517c84691b4837728f89 22 sierpnia 2013, 15:52
- Dołączył: 2011-10-13
- Miasto: Łódź
- Liczba postów: 691
22 sierpnia 2013, 15:52
JaGruba napisał(a):
sandraa188 napisał(a):
to na pewno nie jest masa na sernik
Na sernik nie... ale na sernik na zimno owszem... Chyba faktycznie kulejesz kulinarnie.
wlasnie o mase na sernik na zimno mi chodzilo i nie kuleje kulinarnie jak napisalas tylko pytam jak zrobic taki deser.
- Dołączył: 2011-10-13
- Miasto: Łódź
- Liczba postów: 691
22 sierpnia 2013, 15:54
no dobrze moze to byc smietana lub mleko z zelatyna jak tam wolicie tylko czy np mleko trzeba przegotowac z zelatyna?
- Dołączył: 2013-03-18
- Miasto: Krzywa
- Liczba postów: 503
22 sierpnia 2013, 15:55
Ja to nazywam 'ptasie szkiełko'.
Przepis:
2 galaretki
2łyżki żelatyny
1/2 litra śmietany 18%
1/2 szkl. cukru pudru
szklanka mleka
Galaretki rozpuścić, zostawić do stężenia. Żelatynę rozpuścić w odrobinie zimnej wody, połączyć z gorącym mlekiem, zagotować, dodać cukier i ostudzić. Galaretki pokroić w kostkę. Formę (keksownicę) wysmarować masłem (ja wykładam papierem do pieczenia) i zalać stygnącym mlekiem ze śmietaną i schłodzić
- Dołączył: 2008-08-20
- Miasto: Bajka
- Liczba postów: 12809
22 sierpnia 2013, 15:57
ja robię go tak:
2 śmietany 12% mieszam
pół szklanki cukru pudru
2 duże łyżki żelatyny we wrzatku rozpuszczam żeby nie było grudek...nie całe pół litra wody
wrzucam galaretki różnego koloru do śmietany na końcu rozpuszczona żelatynę (kiedys czekałam az się ostudzi- teraz wlewam ciepłą)
i mieszam
koniec
do lodówki
Edytowany przez zorcia 22 sierpnia 2013, 15:59
- Dołączył: 2011-10-13
- Miasto: Łódź
- Liczba postów: 691
22 sierpnia 2013, 16:00
dzieki zabieram sie do roboty :)
22 sierpnia 2013, 16:07
JaGruba napisał(a):
sandraa188 napisał(a):
to na pewno nie jest masa na sernik
Na sernik nie... ale na sernik na zimno owszem... Chyba faktycznie kulejesz kulinarnie.
To na pewno nie wygląda na masę sernikowa na zimno