- Dołączył: 2012-02-07
- Miasto: Małe Ciche
- Liczba postów: 1914
11 sierpnia 2013, 15:15
Witam, dziś pierwszy raz zabieram się za pieczenia ciasta. Wybrałam na początek ciasto marchewkowe, możecie zweryfikować
ten przepis? 200 ml oleju mnie przeraża, można go zamienić na coś innego? a jakie są wasze sprawdzone przepisy na to ciasto?
- Dołączył: 2009-07-30
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 1387
11 sierpnia 2013, 15:21
Ja jadłam ciasto robione wg tego przepisu:
http://www.kwestiasmaku.com/desery/ciasta/ciasto_marchewkowe/przepis.html Było wprost genialne! Sama jednak go jeszcze nie robiłam.
- Dołączył: 2013-05-03
- Miasto: Toruń
- Liczba postów: 4686
11 sierpnia 2013, 15:28
ja robię takie:
2szkl startej marchwi
1szkl startego jabłka
1szkl oleju
4 jajka
3/4szkl cukru
2szkl mąki+ 1 łyżeczka proszku do pieczenia + 2 łyżeczki sody
łyżeczka cynamonu
jaja, cukier, olej - zmiksować, dodawać mąkę, proszek i sodę
na koniec dodać marchew i jabłko
piec w temp. 175 stopni przez 40-45 minut
sprawdzone i pyszne - polecam:)
- Dołączył: 2011-09-17
- Miasto: Nibylandia
- Liczba postów: 1615
11 sierpnia 2013, 16:00
Wenaa napisał(a):
Witam, dziś pierwszy raz zabieram się za pieczenia ciasta. Wybrałam na początek ciasto marchewkowe, możecie zweryfikować ten przepis? 200 ml oleju mnie przeraża, można go zamienić na coś innego? a jakie są wasze sprawdzone przepisy na to ciasto?
no olej jest ale nie ma za to margaryny, na jedno wiec wychodzi;)
- Dołączył: 2011-09-17
- Miasto: Nibylandia
- Liczba postów: 1615
11 sierpnia 2013, 16:02
interpretation napisał(a):
ja robię takie:2szkl startej marchwi1szkl startego jabłka1szkl oleju4 jajka3/4szkl cukru2szkl mąki+ 1 łyżeczka proszku do pieczenia + 2 łyżeczki sodyłyżeczka cynamonujaja, cukier, olej - zmiksować, dodawać mąkę, proszek i sodęna koniec dodać marchew i jabłkopiec w temp. 175 stopni przez 40-45 minutsprawdzone i pyszne - polecam:)
a na jaki wymiar blachy robisz to ciasto?:)
- Dołączył: 2013-05-03
- Miasto: Toruń
- Liczba postów: 4686
11 sierpnia 2013, 16:12
migottka napisał(a):
interpretation napisał(a):
ja robię takie:2szkl startej marchwi1szkl startego jabłka1szkl oleju4 jajka3/4szkl cukru2szkl mąki+ 1 łyżeczka proszku do pieczenia + 2 łyżeczki sodyłyżeczka cynamonujaja, cukier, olej - zmiksować, dodawać mąkę, proszek i sodęna koniec dodać marchew i jabłkopiec w temp. 175 stopni przez 40-45 minutsprawdzone i pyszne - polecam:)
a na jaki wymiar blachy robisz to ciasto?:)
taka standardowa, coś w tych wymiarach chyba jest:
http://allegro.pl/blacha-do-pieczenia-ze-stali-weglowej-39-5x23-5x6-i3396033453.html - Dołączył: 2010-03-30
- Miasto: Hondarribia
- Liczba postów: 691
11 sierpnia 2013, 17:01
Ja zawsze dodaje mniej oleju, ok. 1/4 szklanki i ciasto wychodzi tak samo.
- Dołączył: 2011-03-22
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 2337
11 sierpnia 2013, 17:31
a ja robilam dzis pierwzy raz.. skąłdniki zawsze na oko:) bo prawdziwy kucharz nie gotuje wedlug miarki:D a wiec ok. 5 marchewek, 3 banany, opcjonalnie rodzynki, śliwki, orzechy (ja dalam tylko rozynki bo bylo robione na szybko), cynamon lub przyprawa do piernika, płatki owsiane...
przygotowanie? nic prostszego... marchew zetrzeć, banany rozgnieść, dorzucić cynamon, płaki zmielić i wrzucić, no i dodatki typu rodzynki itd. mozna też dodać jajko ale nie trzeba:D
a takie słodkie wyszło mi to ciacho... masakra normalnie:P
- Dołączył: 2012-02-07
- Miasto: Małe Ciche
- Liczba postów: 1914
11 sierpnia 2013, 17:34
kurczę.. muszę przyznać że jestem zachwycona
![]()
przepis trochę zmodyfikowałam, dodałam jedno jabłko, a zamiast proszku do pieczenia- sodę (niedziela
![]()
)
ciasto pięknie rośnie, wprawdzie jeszcze nie spróbowałam, ale wygląda i pachnie apetycznie. próbowałam surowej masy i przepyszna, ciasto będzie chyba genialne
![]()
- Dołączył: 2011-09-17
- Miasto: Nibylandia
- Liczba postów: 1615
11 sierpnia 2013, 20:27
interpretation - dzięki:)
wenaa - i jak wyszło ciasto, dobre? :)
Edytowany przez migottka 11 sierpnia 2013, 20:28