Temat: ciasto marchewkowe

Witam, dziś pierwszy raz zabieram się za pieczenia ciasta. Wybrałam na początek ciasto marchewkowe, możecie zweryfikować ten  przepis? 200 ml oleju mnie przeraża, można go zamienić na coś innego? a jakie są wasze sprawdzone przepisy na to ciasto? 
Pasek wagi
Ja jadłam ciasto robione wg tego przepisu: http://www.kwestiasmaku.com/desery/ciasta/ciasto_marchewkowe/przepis.html Było wprost genialne! Sama jednak go jeszcze nie robiłam.
ja robię takie:
2szkl startej marchwi
1szkl startego jabłka
1szkl oleju
4 jajka
3/4szkl cukru
2szkl mąki+ 1 łyżeczka proszku do pieczenia + 2 łyżeczki sody
łyżeczka cynamonu

jaja, cukier, olej - zmiksować, dodawać mąkę, proszek i sodę
na koniec dodać marchew i jabłko
piec w temp. 175 stopni przez 40-45 minut

sprawdzone i pyszne - polecam:)

Wenaa napisał(a):

Witam, dziś pierwszy raz zabieram się za pieczenia ciasta. Wybrałam na początek ciasto marchewkowe, możecie zweryfikować ten  przepis? 200 ml oleju mnie przeraża, można go zamienić na coś innego? a jakie są wasze sprawdzone przepisy na to ciasto? 


no olej jest ale nie ma za to margaryny, na jedno wiec wychodzi;)
Pasek wagi

interpretation napisał(a):

ja robię takie:2szkl startej marchwi1szkl startego jabłka1szkl oleju4 jajka3/4szkl cukru2szkl mąki+ 1 łyżeczka proszku do pieczenia + 2 łyżeczki sodyłyżeczka cynamonujaja, cukier, olej - zmiksować, dodawać mąkę, proszek i sodęna koniec dodać marchew i jabłkopiec w temp. 175 stopni przez 40-45 minutsprawdzone i pyszne - polecam:)


a na jaki wymiar blachy robisz to ciasto?:)
Pasek wagi

migottka napisał(a):

interpretation napisał(a):

ja robię takie:2szkl startej marchwi1szkl startego jabłka1szkl oleju4 jajka3/4szkl cukru2szkl mąki+ 1 łyżeczka proszku do pieczenia + 2 łyżeczki sodyłyżeczka cynamonujaja, cukier, olej - zmiksować, dodawać mąkę, proszek i sodęna koniec dodać marchew i jabłkopiec w temp. 175 stopni przez 40-45 minutsprawdzone i pyszne - polecam:)
a na jaki wymiar blachy robisz to ciasto?:)


taka standardowa, coś w tych wymiarach chyba jest: http://allegro.pl/blacha-do-pieczenia-ze-stali-weglowej-39-5x23-5x6-i3396033453.html 
Ja zawsze dodaje mniej oleju, ok. 1/4 szklanki i ciasto wychodzi tak samo.
a ja robilam dzis pierwzy raz.. skąłdniki zawsze na oko:) bo prawdziwy kucharz nie gotuje wedlug miarki:D a wiec ok. 5 marchewek, 3 banany, opcjonalnie rodzynki, śliwki, orzechy (ja dalam tylko rozynki bo bylo robione na szybko), cynamon lub przyprawa do piernika, płatki owsiane...

przygotowanie? nic prostszego... marchew zetrzeć, banany rozgnieść, dorzucić cynamon, płaki zmielić i wrzucić, no i dodatki typu rodzynki itd. mozna też dodać jajko ale nie trzeba:D 
a takie słodkie wyszło mi to ciacho... masakra normalnie:P
kurczę.. muszę przyznać że jestem zachwycona  przepis trochę zmodyfikowałam, dodałam jedno jabłko, a zamiast proszku do pieczenia- sodę (niedziela )

ciasto pięknie rośnie, wprawdzie jeszcze nie spróbowałam, ale wygląda i pachnie apetycznie. próbowałam surowej masy i przepyszna, ciasto będzie chyba genialne 
Pasek wagi
interpretation - dzięki:)

wenaa - i jak wyszło ciasto, dobre? :)
Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.