Temat: Wasze pomysły z....

z tych produktów:
- mięso mielone z szynki
- cukinia
- jogurt, śmietana
- jajka
- fasolka szparagowa zielona i czarna
- cebula
- mąka
- mleko
- ziemniaki
- pomidory
- ser żółty
Nie mam pomysłu co z tego zrobić można. Nic nie może być smażone, jedynie gotowane, gotowane na parze lub pieczone, ew. na patelni teflonowej.. Cukinii nie lubię, nie wiem z czym ją jeść już żeby mi posmakowała :(
Kupiłam wczoraj blender i aż pragnę go użyć.. ale co można zrobić? Mam dosyć klopsików w sosie pomidorowym/koperkowym...
a i zapiekankę już robiłam z takich produktów, chciałabym coś innego
Lasagne z cukinii? 
możesz paprykę faszerowaną zrobić, a potem roztopić na niej plaster sera 

fighter95 napisał(a):

możesz paprykę faszerowaną zrobić, a potem roztopić na niej plaster sera 
nie mam papryki, poza tym wolałabym wykorzystać te produkty niż dokupywać :(
a no tak, nie wiem jak ja tu paprykę dojrzałam xd no to faszerowanego pomidora/cukinię(może w takiej formie ci posmakuje) ^^
kotlety a'la hamburgery + cukinia w plastrach z patelni :D

pulpety w sosie pomidorowym + ziemniaki :D

placki ziemniaczane :D

pulpety bez sosu + fasolka gotowana, schłodzona i podana jako surówka z cebulką :D
Zapiekankę warzywną z sosem jogurtowym albo oszukanym beszamelem z serem ^^
placuszki z cukinii, są przepisy na vitalii, zapiekanka ziemniaczana z tymi warzywami
- Faszerowana cukinia (może Ci posmakuje w tym wydaniu) . Farsz z mięsa mielonego, jajka, pomidora i cebuli. Na to ser żółty,
- fasolka szparagowa z ziemniakami, jajkiem sadzonym i sałatką z pomidora i śmietany,
- placki cukiniowo-ziemniaczane ze śmietaną (ciasto takie jak na tarte ziemniaczane + cukinia),
- mielone, ziemniaki, sałatka z pomidora,
- zapiekanka ziemniaczana z mięsem i cukinią, zapieczona ze śmietaną i serem.
Nie odpisałaś co myślisz o lasagne, ale na wszelki wypadek podrzucę przepis:)

Cukinię  obierz i pokrój na cienkie, podłużne pasy, rozłóż na ręczniku papierowym i lekko posól, zostaw żeby nadmiar wody się osączył.
Obierz cebulę, wrzuć do blendera, posiekaj pulsacyjnie. Wrzuć na patelnię teflonową (odrobina oleju rozsmarowana ręcznikiem w zupełności wystarczy!), zeszklij. Dorzuć mielone, przypraw, smaż aż będzie białe.
W międzyczasie usuń gniazda nasienne z pomidorów (możesz sparzyć i obrać, jeśli Ci nie przeszkadzają kawałki skórki to po co się męczyć?) i zblenduj pozostałą część, wymieszaj z odrobiną wody i dolej do mięsa. Zagotuj, przykryj i zmniejsz gaz, po ok. pół godziny odkryj i odparuj część wody.
Układaj warstwy: mięso->ser->cukinia->cieniutka warstwa jogurtu aż zabraknie składników, ostatnią warstwą powinien być jogurt.
Zapiecz w 180 stopniach przez około pół godziny.
Tylko pilnuj, żeby się nie przypaliło, bo może wymagać wyciągnięcia wcześniej:)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.