Temat: dania na osiemnastke

niedlugo robię 18 rodzinną, odbędzie się w domu i będzie na niej 25 osób. Macie jakieś fajne pomysły jakimi daniami zaspokoić kubki smakowe gości? Nie chcę żeby były to bardzo oklepane dania, ale z drugiej strony w mojej rodzinie jest sporo osób po 40 roku życia i wiadomo że wolą zjeść coś sprawdzonego. Poza tym nie chcę żeby się krzywili na widok nieznanych dań. Jedyne co na razie wymyśliłam to obiad, czyli devolay z serem i ananasem bądź sznycle, do tego pieczone ziemniaki w ziołach i zestaw surówek, np. pekińska z jabłkiem i porem, buraki, marchew z groszkiem czy tam czerwona kapusta. Deser to będą lody podane w pucharkach z wafelkiem i polewą (niezbyt ambitnie ale u mnie w rodzinie średnio ludzie są za słodyczami) poza tym na stole będą ciasta więc jakby ktoś miał ochotę na coś słodkiego to nie widzę przeszkód.
Jedyne przystawki które przychodzą mi na myśl to sałatka jarzynowa, sałatka cezar, sałatka makaronowa z kukurydzą, pomidory z mozarellą, jajka faszerowane, brokuły pod serową pierzynką. I na tym się kończy a potrzebuję jeszcze 2 dań ciepłych. Barszcz czerwony z krokietem czy kluski śląskie z gulaszem to chyba bardzo oklepane dania, więc proszę was o pomoc. z góry dziękuję!
a może jakieś paszteciki, ale z ciasta francuskiego i do środka możesz dać albo tradycyjnie: pieczarki, szynka, papryka, albo szpinak i feta, albo jakieś inne warzywka ;)
a może jakieś risotto, albo kuskus z fajnymi warzywami, teraz jest sezon na różne warzywa, to można poszaleć ;)
zawsze możesz też zrobić leczo, albo jakiś lekki gulasz z kurczakiem i pieczarkami
Może właśnie zrób coś podobnego do tradycyjnych dań, ale dodaj nowych składników, na jakiś nowy sposób ;)

z przystawek na stół to mogą być jeszcze koreczki, śliwki w boczku, faszerowane pieczarki, roladki z szynki (np. z jajkiem i ogórkiem w środku)
u mnie na 18 bylo samo alko hehehe 18 butelek , teraz jakbym robila to napewno inaczej 
Hmm galat? Dla każdego w osobnej miseczce ; )
Jarzynowej nie rób, nie każdy ją lubi. Albo przejada się nią zimą ; p

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.