- Dołączył: 2010-02-02
- Miasto: Rat Race Town
- Liczba postów: 7341
27 lipca 2013, 17:46
Mam kilka dojrzalych owocow, ktore chce przerobic na sorbet wieloowocowy (gruszka, 2 banany, 2 kiwi). Znacie moze jakis sprawdzony przepis na pyszny sorbet?
27 lipca 2013, 17:53
Miksujesz owoce na jednolita masę, dolewasz lampkę czerwonego wina, trochę cukru pudru (niewiele), sok z cytryny, albo z połowy jeśli nie lubisz kwaśniego i do zamrażalnika. Po jakimś czasie wyciągasz, mieszasz, miksujesz jeszcze raz i znów do zamrażalnika, ale na 2-3 godziny, aż będzie porządnie zamrożone. Przed podaniem odrobine rozmrażasz, kruszysz, mieszasz i gotowe
Edytowany przez zlosnica1989 27 lipca 2013, 17:55
- Dołączył: 2010-02-02
- Miasto: Rat Race Town
- Liczba postów: 7341
27 lipca 2013, 17:57
Chce zrobic bez alkoholu, bo jestem w ciazy. Czy sok z ananasa zamiast wina moze byc? Co zrobic, zeby sorbet byl taki lekko ciagnacy, nie twardy?
27 lipca 2013, 18:01
takaja27 napisał(a):
Chce zrobic bez alkoholu, bo jestem w ciazy. Czy sok z ananasa zamiast wina moze byc? Co zrobic, zeby sorbet byl taki lekko ciagnacy, nie twardy?
Wszystko może być zamiast wina, ten pkt można pominąć albo właśnie dać zamiast wina jakiś sok. A żeby nie był twardy jak skała przed podaniem lekko rozmraża się go i miksuje. Ale jeszcze nie udało mi się osiągnąć konsystencji sorbetu ze sklepu
- Dołączył: 2010-02-02
- Miasto: Rat Race Town
- Liczba postów: 7341
27 lipca 2013, 18:04
to chyba zalezy od ilosci wody? sama nie wiem, czy dac jej mniej,czy wiecej...
27 lipca 2013, 18:12
Nigdy nie dodawałam do sorbetu wody, więc nie wiem
- Dołączył: 2010-02-02
- Miasto: Rat Race Town
- Liczba postów: 7341
27 lipca 2013, 18:51
ok, zrobilam. Konsystencja wydaje sie byc dobra, ale zobaczymy potem. Dalam 1.5 lyzki cukru pudru, 4 lyzki wody, 4 lyzki soku z ananasa z puszki, sok z polowy limonki, to zagotowalam z mrozonymi jagodami, 150g. Rozmiksowalam. Dodalam rozmiksowane: gruszke, 2 kiwi i 2 banany. teraz stygnie i czeka na zamrazalnik :) Po godzinie- dwoch rozmiksuje ponownie. W smaku dobre, zobaczymy, jaka bedzie konsystencja :)