Temat: Jak zrobic sorbet?

Mam kilka dojrzalych owocow, ktore chce przerobic na sorbet wieloowocowy (gruszka, 2 banany, 2 kiwi). Znacie moze jakis sprawdzony przepis na pyszny sorbet?
Pasek wagi
Miksujesz owoce na jednolita masę, dolewasz lampkę czerwonego wina, trochę cukru pudru (niewiele), sok z cytryny, albo z połowy jeśli nie lubisz kwaśniego i do zamrażalnika. Po jakimś czasie wyciągasz, mieszasz, miksujesz jeszcze raz i znów do zamrażalnika, ale na 2-3 godziny, aż będzie porządnie zamrożone. Przed podaniem odrobine rozmrażasz, kruszysz, mieszasz i gotowe
Chce zrobic bez alkoholu, bo jestem w ciazy. Czy sok z ananasa zamiast wina moze byc? Co zrobic, zeby sorbet byl taki lekko ciagnacy, nie twardy?
Pasek wagi

takaja27 napisał(a):

Chce zrobic bez alkoholu, bo jestem w ciazy. Czy sok z ananasa zamiast wina moze byc? Co zrobic, zeby sorbet byl taki lekko ciagnacy, nie twardy?


Wszystko może być zamiast wina, ten pkt można pominąć albo właśnie dać zamiast wina jakiś sok. A żeby nie był twardy jak skała przed podaniem lekko rozmraża się go i miksuje. Ale jeszcze nie udało mi się osiągnąć konsystencji sorbetu ze sklepu
to chyba zalezy od ilosci wody? sama nie wiem, czy dac jej mniej,czy wiecej...

Pasek wagi
Nigdy nie dodawałam do sorbetu wody, więc nie wiem
ok, zrobilam. Konsystencja wydaje sie byc dobra, ale zobaczymy potem. Dalam 1.5 lyzki cukru pudru, 4 lyzki wody, 4 lyzki soku z ananasa z puszki, sok z polowy limonki, to zagotowalam z mrozonymi jagodami, 150g. Rozmiksowalam. Dodalam rozmiksowane: gruszke, 2 kiwi i 2 banany. teraz stygnie i czeka na zamrazalnik :) Po godzinie- dwoch rozmiksuje ponownie. W smaku dobre, zobaczymy, jaka bedzie konsystencja :)
Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.