- Dołączył: 2012-11-19
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 1404
25 lipca 2013, 23:00
Chciałabym zrobić moje pierwsze ciasto marchewkowe i zastanawiam się czy ten przepis jest dobry ( znaleziony w internecie):
Składniki:
2 jajka
pół szklanki cukru
250 g startej marchewki
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka przyprawy do piernika
szczypta soli
1/2 szklanki oleju
Przepis na formę keksówkę.
Co o nim sądzicie?
Może któraś z Was ma jakieś doświadczenie związane z tym ciastem?
- Dołączył: 2013-02-18
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 2622
25 lipca 2013, 23:04
Ja zawsze robię z tego przepisu. Pyszne jest!
http://www.youtube.com/watch?v=nEAJzKvE0CI - Dołączył: 2013-06-12
- Miasto: Lublin
- Liczba postów: 141
25 lipca 2013, 23:06
Robiłam ciasto marchewkowe dokładnie z tego przepisu, tylko zamiast przyprawy do piernika dodawałam sam cynamon.
Ciasto ładnie rośnie, nie jest suche. Jedno z moich ulubionych.
- Dołączył: 2013-02-28
- Miasto: Wagowo
- Liczba postów: 107
25 lipca 2013, 23:07
Ciasto jest przepyszne i również korzystałam z wersji z cynamonem, muszę wypróbować tę drugą
- Dołączył: 2013-04-09
- Miasto: A
- Liczba postów: 805
25 lipca 2013, 23:15
Pół szklanki oleju... Mam dziwne wrażenie, że, pomijając ilość kcal w tym oleju, to nie może dobrze smakować.
![]()
Ja nie pamiętam dokładnego przepisu, ale jak robiłam kiedyś ciasto marchewkowe, to dawałam chyba tylko trochę masła/margaryny. Raczej nie pół szklanki, no i masło ma fajny smak, nie to co olej. ;)
- Dołączył: 2012-03-18
- Miasto: Oslo
- Liczba postów: 4965
25 lipca 2013, 23:21
Ja zawsze robie to z Moich Wypiekow i jest pyszne ;P
- Dołączył: 2012-11-19
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 1404
25 lipca 2013, 23:44
keira1988 napisał(a):
Ja zawsze robie to z Moich Wypiekow i jest pyszne ;P
Przeglądałam przepis na stronie: Moje Wypieki, ale nie przekonał mnie ananas, który jest dodawany do ciasta - po pierwsze chciałabym ograniczyć koszty, a po drugie w mojej rodzinie nikt nie przepada za ananasem - mogę pominąć ten składnik ciasta?
- Dołączył: 2012-03-18
- Miasto: Oslo
- Liczba postów: 4965
26 lipca 2013, 09:08
BeHappyyy napisał(a):
keira1988 napisał(a):
Ja zawsze robie to z Moich Wypiekow i jest pyszne ;P
Przeglądałam przepis na stronie: Moje Wypieki, ale nie przekonał mnie ananas, który jest dodawany do ciasta - po pierwsze chciałabym ograniczyć koszty, a po drugie w mojej rodzinie nikt nie przepada za ananasem - mogę pominąć ten składnik ciasta?
Nigdy nie robilam tego cista bez, ale chyba przez to to ciasto napewno jest tez takie wilgotne.
Ale mi zrobilas ochote na to ciasto 
Edytowany przez keira1988 26 lipca 2013, 09:09
- Dołączył: 2013-03-08
- Miasto: Szczecin
- Liczba postów: 205
26 lipca 2013, 14:11
ktostam0 napisał(a):
Pół szklanki oleju... Mam dziwne wrażenie, że, pomijając ilość kcal w tym oleju, to nie może dobrze smakować. Ja nie pamiętam dokładnego przepisu, ale jak robiłam kiedyś ciasto marchewkowe, to dawałam chyba tylko trochę masła/margaryny. Raczej nie pół szklanki, no i masło ma fajny smak, nie to co olej. ;)
rzeczywiście wymieniona m.in. przez Ciebie margaryna na pewno jest zdrowsza :/
co do oleju, zależy jaki się da - ja polecam rzepakowy. Będzie zdrowo.
Masło do wypieków też się nadaje.
- Dołączył: 2013-03-08
- Miasto: Szczecin
- Liczba postów: 205
26 lipca 2013, 14:13