Temat: ciasto marchewkowe - przepis

Chciałabym zrobić moje pierwsze ciasto marchewkowe i zastanawiam się czy ten przepis jest dobry ( znaleziony w internecie):
 Składniki:
2 jajka
pół szklanki cukru
250 g startej marchewki
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka przyprawy do piernika
szczypta soli
1/2 szklanki oleju

Przepis na formę keksówkę.

Co o nim sądzicie?
Może któraś z Was ma jakieś doświadczenie związane z tym ciastem?
Ja zawsze robię z tego przepisu. Pyszne jest! http://www.youtube.com/watch?v=nEAJzKvE0CI
Robiłam ciasto marchewkowe dokładnie z tego przepisu, tylko zamiast przyprawy do piernika dodawałam sam cynamon.
Ciasto ładnie rośnie, nie jest suche. Jedno z moich ulubionych.
Ciasto jest przepyszne i również korzystałam z wersji z cynamonem, muszę wypróbować tę drugą
Pół szklanki oleju... Mam dziwne wrażenie, że, pomijając ilość kcal w tym oleju, to nie może dobrze smakować.
Ja nie pamiętam dokładnego przepisu, ale jak robiłam kiedyś ciasto marchewkowe, to dawałam chyba tylko trochę masła/margaryny. Raczej nie pół szklanki, no  i masło ma fajny smak, nie to co olej. ;)
Ja zawsze robie to z Moich Wypiekow i jest pyszne ;P

keira1988 napisał(a):

Ja zawsze robie to z Moich Wypiekow i jest pyszne ;P

Przeglądałam przepis na stronie: Moje Wypieki, ale nie przekonał mnie ananas, który jest dodawany do ciasta -  po pierwsze chciałabym ograniczyć koszty, a po drugie w mojej rodzinie nikt nie przepada za ananasem - mogę pominąć ten składnik ciasta?

BeHappyyy napisał(a):

keira1988 napisał(a):

Ja zawsze robie to z Moich Wypiekow i jest pyszne ;P
Przeglądałam przepis na stronie: Moje Wypieki, ale nie przekonał mnie ananas, który jest dodawany do ciasta -  po pierwsze chciałabym ograniczyć koszty, a po drugie w mojej rodzinie nikt nie przepada za ananasem - mogę pominąć ten składnik ciasta?

Nigdy nie robilam tego cista bez, ale chyba przez to to ciasto napewno jest tez takie wilgotne.

Ale mi zrobilas ochote na to ciasto

ktostam0 napisał(a):

Pół szklanki oleju... Mam dziwne wrażenie, że, pomijając ilość kcal w tym oleju, to nie może dobrze smakować. Ja nie pamiętam dokładnego przepisu, ale jak robiłam kiedyś ciasto marchewkowe, to dawałam chyba tylko trochę masła/margaryny. Raczej nie pół szklanki, no  i masło ma fajny smak, nie to co olej. ;)


rzeczywiście wymieniona m.in. przez Ciebie margaryna na pewno jest zdrowsza :/

co do oleju, zależy jaki się da - ja polecam rzepakowy. Będzie zdrowo.
Masło do wypieków też się nadaje.
Ja polecam szwajcarskie ciasto marchewkowe. Przepis z mojego blogu: http://bezpszenicyy.blogspot.com/2013/04/szwajcarskie-ciasto-marchewkowe.html 

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.