Temat: wyjdzie z tego kruche ciasto?


*szklanka mąki
*jajko
*50 g masła
*łyżka cukru
*1/6 szklanki wody
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść, wyłożyć do foremki na tarte, wylepić i podziurawić dno widelcem. Piec w 180 C przez 15 minut. Wyjąć i poczekać do ostygnięcia.

I czy masło ma być wcześniej rozpuszczone czy twarde? Czy to jest obojetne?
Do kruchego ciasta najlepsze jest twarde masło...
Pasek wagi
Tez zamierzam dziś zrobić szarlotkę na kruchym cieście:)

Pasek wagi
A zamiast wody nie lepiej dodać jogurtu naturalnego?(ewentualnie śmietany 12%)?
Pasek wagi
Do kruchego ciasta wszystkie składniki powinny być zimne, z lodówki. I zagniatasz je tak krótko, jak to możliwe, żeby zostały zimne, ja zazwyczaj najpierw ciacham i mieszam wszystko nożem, dopiero potem rękoma, i przed włożeniem do piekarnika wkładam jeszcze na pół godziny do lodówki (chyba że nie mam czasu, to wtedy nie).

Wody/mleka dodawaj stopniowo, jak najmniej.

kasiazelbeen napisał(a):

A zamiast wody nie lepiej dodać jogurtu naturalnego?(ewentualnie śmietany 12%)?
Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.