24 lipca 2013, 10:22
*szklanka mąki
*jajko
*50 g masła
*łyżka cukru
*1/6 szklanki wody
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść, wyłożyć do foremki na tarte,
wylepić i podziurawić dno widelcem. Piec w 180 C przez 15 minut. Wyjąć i
poczekać do ostygnięcia.
I czy masło ma być wcześniej rozpuszczone czy twarde? Czy to jest obojetne?
Edytowany przez jusska89 24 lipca 2013, 10:23
- Dołączył: 2013-03-01
- Miasto: Piaseczno
- Liczba postów: 241
24 lipca 2013, 10:26
Do kruchego ciasta najlepsze jest twarde masło...
- Dołączył: 2013-03-01
- Miasto: Piaseczno
- Liczba postów: 241
24 lipca 2013, 10:27
Tez zamierzam dziś zrobić szarlotkę na kruchym cieście:)
- Dołączył: 2013-03-01
- Miasto: Piaseczno
- Liczba postów: 241
24 lipca 2013, 10:28
A zamiast wody nie lepiej dodać jogurtu naturalnego?(ewentualnie śmietany 12%)?
- Dołączył: 2008-07-06
- Miasto: Pod Gruszą
- Liczba postów: 7060
24 lipca 2013, 10:31
Do kruchego ciasta wszystkie składniki powinny być zimne, z lodówki. I zagniatasz je tak krótko, jak to możliwe, żeby zostały zimne, ja zazwyczaj najpierw ciacham i mieszam wszystko nożem, dopiero potem rękoma, i przed włożeniem do piekarnika wkładam jeszcze na pół godziny do lodówki (chyba że nie mam czasu, to wtedy nie).
Wody/mleka dodawaj stopniowo, jak najmniej.
Edytowany przez mysz57 24 lipca 2013, 10:31