Temat: Co z cukinii?

Słuchajcie, dziewczyny, wyrosła mi SZEŚCIOKILOGRAMOWA cukinia... :D jest wielkości dwóch piłek do koszykówki. Co ja mam z niej zrobić? Szukam wariantów i na słodko, i na słono. Macie jakieś sprawdzone przepisy?

PS kotlety (cukinia w jajo i bułę i na patelnię) odpadają, na nie już mam zarezerwowane 1 kg ^^
Zakładam, że cukinia jest bardzo duża, więc pokrój ją na plastry, potem plastry na mniejsze kawałki - tak jak pizzę. 

Obtocz kawałki w roztrzepanym jajku, a potem w mieszance zarodków pszennych i curry - powstanie taka panierka. 

Usmaż na niewielkiej ilości oleju rzepakowego. Nie przerobisz w ten sposób 6 kilogramów cukinii, ale obiad jest pyszny!
a może ją nafaszeruj? Ryż, mięso, pieczarki, cebula, mogą być jeszcze inne warzywa.
Możesz też zrobić placuszki podobne do ziemniaczanych.
Leczo, zupy, itp. to też dobry pomysł. Można zrobić więcej i zamrozić.
Ciasto z cukinii też podobno jest pyszne, ale nigdy sama nie robiłam, więc nie podam przepisu ;)
ej serio lasagne, ja ostatnio zrobiłam wg tego przepisu https://www.facebook.com/mojanowafigura/app_357466927710122 i wyszło ekstra! serio pyszne i zdrowe :) mhmhmhm :)
pasztet z cukinni z 2-3 kg :) na obiadek i do kanapek
Pasek wagi
Placuszki, pyszne sa. Jadlam je dzis na obiad;)
Zupa-krem
Gotujemy wywar z kości, albo kurczaka (dla diety ściągnij skórę),  dodajesz 3 marchewki, sporo kartofli na  klej, 
zieleninę: pietruszka, lubczyk, bazylia Kiedy ziemniaki są miękkie dodajesz pokrojoną w kostkę cukinię. Chwilę gotujesz aż cukinia zmięknie. Blendujesz. Solisz, pieprzysz. Do podania proponuje jogurt  bałkański, bądź odrobinę dobrej jakości sera np feta.

Smażona cukinia.
Cukinie obierasz, kroisz na jak najcieńsze plasterki takie 3 cm wielkości. Solisz. Odstawiasz na sito, żeby woda ściekła. Smażysz na małej ilości tłuszczu aż będzie miękka. Dodajesz łyżeczkę zarodków pszennych. Trochę pieprzu i gotowa. 



Składniki:
- 2 szklanki wywaru z warzyw
- 2 cukinie
- garść szpinaku
- 1 spory ziemniak lub 2 mniejsze
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- świeża bazylia (kilka listków)
- sól, pieprz
- jogurt naturalny

Cebulę i czosnek drobno kroimy i podsmażamy na rozgrzanej patelni. Ziemniaki i cukinie obieramy i kroimy w kostkę, a następnie gotujemy przez około 15 minut w wywarze warzywnym. Dodajemy szpinak, liście bazylii, podsmażoną cebulkę oraz czosnek i gotujemy jeszcze chwilę. Solimy, doprawiamy pieprzem i wszystko blendujemy. Podajemy z kleksem z jogurtu naturalnego.
owsianka! starta na małych oczkach jest super do owsianki, jak gotujesz to potem dorzucasz odciśniętą z soku i jeszcze trochę razem gotujesz, potem dodatki, super smakuje i jak zdrowo! :)
rainbownail, koniecznie sprawdzę tę owsiankę :D

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.