Temat: Co z cukinii?

Słuchajcie, dziewczyny, wyrosła mi SZEŚCIOKILOGRAMOWA cukinia... :D jest wielkości dwóch piłek do koszykówki. Co ja mam z niej zrobić? Szukam wariantów i na słodko, i na słono. Macie jakieś sprawdzone przepisy?

PS kotlety (cukinia w jajo i bułę i na patelnię) odpadają, na nie już mam zarezerwowane 1 kg ^^
http://polskoserbskiesmaki.blogspot.com/2013/07/placki-z-cukinii-i-sera-feta-pieczone-w.html 

ja sie tym objadalam wczoraj 
dzeeeem :) moja mama robi dzem z cukini..wiem tyle ze dodaje do cukini galaretke np brzoskwiniowa..jest przepyszny ale dokladny przepis musiałays sobie znaleźć:)
Pasek wagi
Ja zawsze kroję ją na kawałki razem z papryką i robię sos pomidorowy, może być do tego mięsko, najlepsze z ryżem
Pasek wagi
leczo!!
Moja mama z cukini robi leczo, pasztet, smazymy na grillu albo robi takie placki jak ziemniaczane tylko ze zamiast plackow cukinia :) Są o niebo lepsze od ziemniaczanych i lżejsze
leczo!!

Ja robię bigosik:

cukinia w kostkę- pruże na niewielkiej ilości oleju

Potem dodaję pokrojoną w kostkę paprykę żółtą i czerwoną

2 cebule- w kostkę

2 pomidory- też w kostkę

ząbek czosnku- rozgnieciony

kilka plasterków drobiowej wędliny- w kostkę

2 łyżeczki czerwonego pesto

I duszę razem, na koniec dodaję sól, pieprz i obsypuję listkami bazylii. Pycha


Lasagne z cukinii :) Na przykład http://dietologaz.blogspot.com/2012/11/jedz-i-chudnij-lasagne-z-cukinii.html
Lub całkowicie nie surowo, przekładaną sosem z nerkowców i pomidorów :D
Na grillu ją można podpiec, albo zrobić takie pseudoleczo z kaszą jęczmienną, albo zapakować do słoika.
Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.