23 lipca 2013, 14:08
Słuchajcie, dziewczyny, wyrosła mi SZEŚCIOKILOGRAMOWA cukinia... :D jest wielkości dwóch piłek do koszykówki. Co ja mam z niej zrobić? Szukam wariantów i na słodko, i na słono. Macie jakieś sprawdzone przepisy?
PS kotlety (cukinia w jajo i bułę i na patelnię) odpadają, na nie już mam zarezerwowane 1 kg ^^
- Dołączył: 2012-05-27
- Miasto: Biała Droga
- Liczba postów: 818
23 lipca 2013, 14:10
dzeeeem :) moja mama robi dzem z cukini..wiem tyle ze dodaje do cukini galaretke np brzoskwiniowa..jest przepyszny ale dokladny przepis musiałays sobie znaleźć:)
- Dołączył: 2013-07-22
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 103
23 lipca 2013, 14:12
Ja zawsze kroję ją na kawałki razem z papryką i robię sos pomidorowy, może być do tego mięsko, najlepsze z ryżem
- Dołączył: 2013-04-10
- Miasto:
- Liczba postów: 3026
23 lipca 2013, 14:14
Moja mama z cukini robi leczo, pasztet, smazymy na grillu albo robi takie placki jak ziemniaczane tylko ze zamiast plackow cukinia :) Są o niebo lepsze od ziemniaczanych i lżejsze
- Dołączył: 2010-11-20
- Miasto: Lillehammer
- Liczba postów: 1128
23 lipca 2013, 14:15
Ja robię bigosik:
cukinia w kostkę- pruże na niewielkiej ilości oleju
Potem dodaję pokrojoną w kostkę paprykę żółtą i czerwoną
2 cebule- w kostkę
2 pomidory- też w kostkę
ząbek czosnku- rozgnieciony
kilka plasterków drobiowej wędliny- w kostkę
2 łyżeczki czerwonego pesto
I duszę razem, na koniec dodaję sól, pieprz i obsypuję listkami bazylii. Pycha![]()
23 lipca 2013, 14:16
Lasagne z cukinii :) Na przykład http://dietologaz.blogspot.com/2012/11/jedz-i-chudnij-lasagne-z-cukinii.html
Lub całkowicie nie surowo, przekładaną sosem z nerkowców i pomidorów :D
- Dołączył: 2007-07-02
- Miasto: Wro
- Liczba postów: 8570
23 lipca 2013, 14:19
Na grillu ją można podpiec, albo zrobić takie pseudoleczo z kaszą jęczmienną, albo zapakować do słoika.