Temat: cukier a cukier puder

Moze mi ktoras powiedziec: szklanka cukru, ile to cukru pudru aby ciasto wyszlo slodkie tak jakie by bylo ze szklanka zwyklego cukru? :)

http://pychotka.pl/Przeliczniki-miar-i-wag

 

dzieki ale nie pytalam o wage, wiele osob twierdzi ze cukier puder kupny jest slodszy niz zwykly cukier zmielony w domowych warunkach, wiec to ze bede wiedziala ile ważą mnie raczej nie urządza;) bo jak sobie przelicze to wcale na slodkosc nie wyjdzie tak samo
A masz blender? Mogłabyś wtedy zmielić cukier kryształ na puder i odpowiedź gotowa...
wlasnie nie mam zwyklego cukru w domu a chce upiec ciasto.. :P mam tylko puder
Cukier puder kupny czy domowy to to samo - cukier to cukier, niewazne gdzie go zmielono :)
Wg linka powyzej: w jednej szklance jest 160g pudru lub 220g zwyklego, czyli jesli w przepisie masz jedna szklanke zwyklego cukru, to mozesz dac 220/160=1.375 (czyli 1 1/3 szkl.) cukru pudru :)
Znalazłam gdzieś tam w google, że cukru pudru trzeba dać ok 15% mniej niż kryształu- czyli trochę więcej niż 3/4 szkl
no i tu wlasnie zdania sa podzielone:)

To i to sacharoza. Zdania są podzielone, bo nie wszyscy zajeli się przeliczeniem tego, tylko pobocznymi info z neta:P

Jeśli chcesz uzyskać słodkość szklanki cukru kryształu, to musisz dać 220 g cukru pudru - jeśli masz wagę, to problem zalatwiony.

Jeśli wagi nie masz to musisz to przeliczyć na szklanki. Jedna szklanka cukru pudru waży 160 g , a Ty musisz mieć 220g, czyli musisz dać 1 i 1/3 szklanki.

Czyli tak jak mówi mysz57 :)  

uleczka93 napisał(a):

dzieki ale nie pytalam o wage, wiele osob twierdzi ze cukier puder kupny jest slodszy niz zwykly cukier zmielony w domowych warunkach, wiec to ze bede wiedziala ile ważą mnie raczej nie urządza;) bo jak sobie przelicze to wcale na slodkosc nie wyjdzie tak samo


Cukier zmielony w domowych warunkach może wydawać się mniej słodki, bo może być bardziej napowietrzony - przez to szklanka takiego będzie lżejsza niż szklanka kupnego.


© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.