10 lipca 2013, 22:54
Moze mi ktoras powiedziec: szklanka cukru, ile to cukru pudru aby ciasto wyszlo slodkie tak jakie by bylo ze szklanka zwyklego cukru? :)
- Dołączył: 2013-02-18
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 2622
10 lipca 2013, 22:59
10 lipca 2013, 23:04
dzieki ale nie pytalam o wage, wiele osob twierdzi ze cukier puder kupny jest slodszy niz zwykly cukier zmielony w domowych warunkach, wiec to ze bede wiedziala ile ważą mnie raczej nie urządza;) bo jak sobie przelicze to wcale na slodkosc nie wyjdzie tak samo
- Dołączył: 2013-02-18
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 2622
10 lipca 2013, 23:08
A masz blender? Mogłabyś wtedy zmielić cukier kryształ na puder i odpowiedź gotowa...
10 lipca 2013, 23:11
wlasnie nie mam zwyklego cukru w domu a chce upiec ciasto.. :P mam tylko puder
- Dołączył: 2008-07-06
- Miasto: Pod Gruszą
- Liczba postów: 7060
10 lipca 2013, 23:20
Cukier puder kupny czy domowy to to samo - cukier to cukier, niewazne gdzie go zmielono :)
Wg linka powyzej: w jednej szklance jest 160g pudru lub 220g zwyklego, czyli jesli w przepisie masz jedna szklanke zwyklego cukru, to mozesz dac 220/160=1.375 (czyli 1 1/3 szkl.) cukru pudru :)
- Dołączył: 2013-02-18
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 2622
10 lipca 2013, 23:21
Znalazłam gdzieś tam w google, że cukru pudru trzeba dać ok 15% mniej niż kryształu- czyli trochę więcej niż 3/4 szkl
10 lipca 2013, 23:36
no i tu wlasnie zdania sa podzielone:)
- Dołączył: 2013-04-19
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 44
10 lipca 2013, 23:59
To i to sacharoza. Zdania są podzielone, bo nie wszyscy zajeli się przeliczeniem tego, tylko pobocznymi info z neta:P
Jeśli chcesz uzyskać słodkość szklanki cukru kryształu, to musisz dać 220 g cukru pudru - jeśli masz wagę, to problem zalatwiony.
Jeśli wagi nie masz to musisz to przeliczyć na szklanki. Jedna szklanka cukru pudru waży 160 g , a Ty musisz mieć 220g, czyli musisz dać 1 i 1/3 szklanki.
Czyli tak jak mówi mysz57 :)
11 lipca 2013, 17:19
uleczka93 napisał(a):
dzieki ale nie pytalam o wage, wiele osob twierdzi ze cukier puder kupny jest slodszy niz zwykly cukier zmielony w domowych warunkach, wiec to ze bede wiedziala ile ważą mnie raczej nie urządza;) bo jak sobie przelicze to wcale na slodkosc nie wyjdzie tak samo
Cukier zmielony w domowych warunkach może wydawać się mniej słodki, bo może być bardziej napowietrzony - przez to szklanka takiego będzie lżejsza niż szklanka kupnego.