- Dołączył: 2013-03-31
- Miasto: Radom
- Liczba postów: 363
22 czerwca 2013, 18:44
Hej :) Postanowiłam się przełamać i jeszcze raz zjednoczyć się z owsiankami :D Kiedyś kupowałam te 'gotowe' na kubek, żeby zalać wodą, te 'coś na ząb', ale mi nie smakowały, zwłaszcza te owocowe. Więc kupiłam ostatnio zwykłe płatki owsiane i tu pojawił się problem, bo nie mam pojęcia, jak ją zrobić, w jakich proporcjach, z czym.. Co polecacie :) ? Szczerze mówiąc, wolałabym na mleku niż wodzie :) Bez żadnych orzechów, pestek, mogą być owoce. :)
- Dołączył: 2011-05-04
- Miasto: Białystok
- Liczba postów: 14372
22 czerwca 2013, 18:48
No to chyba juz sama podalas sobie przepis:) mleko ,platki i owoce:)
22 czerwca 2013, 18:54
ja na 200 ml mleka daje 33 g platek , tylko dodaje tam albo migdaly lub owoce truskawki,banan :)
- Dołączył: 2013-03-10
- Miasto: New Castle
- Liczba postów: 409
22 czerwca 2013, 19:05
ja zawsze robię tak, że napoczątku płatki owsiane (zawsze 5 płaskich łyżek stołowych , to jest 185 kcal) zalewam wrzątkiem, żeby szybciej było tak żeby tylko woda je lekko przykrywała, gdy płatki się ugotują , zdejmuje z ognia , odlewam wodę, i znowu stawiam na ogien i wlewam pół szklanki mleka 3,2 % (55 kcal) , przykrywam i czekam aż owsianka zgęstnieje, a potem dodaje dodatki wedle uznania, na przyklad ścieram jabłko i dodaje cynamonu, albo maliny bądź truskawki ze startą jedną kosteczką gorzkiej czekolady
- Dołączył: 2013-06-15
- Miasto: Bristol
- Liczba postów: 1318
22 czerwca 2013, 19:37
A ja owsiankę na śniadanie robię wieczorem :)
Do garnuszka wsypuję około 1 małej filiżanki, zalewam wrzątkiem, nakrywam i zapominam aż do rana.
A rano robię ją różnie, albo trochę owoców plus trochę jogurtu naturalnego, ewentualnie jogurt owocowy, chociaż wiem i rozumiem że to złooooo :D
Albo rodzynki i inne suszone owoce. Albo mleko. A zimą lubiłam dodać starkowane jabłko, cynamon i rodzynki. Pycha.
- Dołączył: 2006-12-11
- Miasto: Katowice
- Liczba postów: 260
22 czerwca 2013, 19:52
Płatki z mlekiem, do tego cynamon, łyżeczka miodu i potarte jabłko. Pycha.